Frýdlant: Jezdíte křižovatkami bezpečně? A vnímáte přednost zprava?

19.06.2017 8:32

Nelze si při projíždění či procházení městem nevšimnout, že málokterý řidič dodržuje tzv. pravidlo pravé ruky na křižovatkách. Pokud jde o křižovatku, která není rozlišena dopravními značkami, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům přijíždějícím zprava. Pravidlo je mezi řidiči obecně známé, ale v praxi se často nedodržuje.

Frýdlant: Jezdíte křižovatkami bezpečně? A vnímáte přednost zprava?
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Ve Frýdlantu je několik lokalit, kde není přednost upravena dopravním značením. Jmenujme alespoň jedno frekventované místo, které znají řidiči  i ti, kteří řidičský průkaz nevlastní. Jedná se o křižovatku místní komunikace ul. Husova (úsek od pošty k náměstí) s místní komunikací ul. B. Němcové (komunikace vedoucí zadem kolem pošty).

Tato křižovatka není značena dopravním značením. Zde můžete být denně svědky přestupků řidičů, kteří nedají přednost vozidlům přijíždějícím zprava. Řidiči jedoucí  po ulici Husova kolem pošty směrem do náměstí totiž nejsou na hlavní pozemní komunikaci (jak si mnozí myslí) a musí dát přednost vozidlům, které přijíždí zprava, t. j. z ul. B. Němcové.

Připomeňme si, co nám říká zákon o provozu na pozemních komunikacích, abychom se nedopouštěli zbytečných přestupků a předešli tomu nejhoršímu – škodám na zdraví a majetku.

§ 22 zák. č. 361/2000 Sb.

Jízda křižovatkou

(1) Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší pozemní komunikaci označené dopravní značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!" musí dát přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím po hlavní pozemní komunikaci nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím po hlavní pozemní komunikaci.

(2) Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

16:31 Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

Statutární město Jablonec nad Nisou ocenilo nadané žáky a studenty. Náměstkyně primátora pro oblast …