Frýdlant: Příprava česko-polského projektu hasičů pokračuje. Přinést má techniku i zkušenosti

01.12.2016 17:14

Další společné setkání mají za sebou hasiči a zástupci čtyř měst a obcí Frýdlantského výběžku a polského města Piensk, kteří společně připravují česko-polský projekt na získání hasičské techniky a nových zkušeností. Tentokrát se uskutečnilo začátkem listopadu v prostorách hasičské zbrojnice ve Frýdlantě. Přítomni byli hasiči a zástupci všech dotčených obcí, tedy Frýdlantu, Heřmanic, Dětřichova, Kunratic i polského Piensku.

Frýdlant: Příprava česko-polského projektu hasičů pokračuje. Přinést má techniku i zkušenosti
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Město Pieńsk dlouhodobě spolupracuje s obcí Heřmanice a nově navázalo partnerskou spolupráci i s Kunraticemi. Počátkem roku se pak stalo partnerem dalších tří obcí a jednoho města a jejich hasičských sborů v přípravě společného projektu, který chce získat peníze z Programu přeshraniční spolupráce Interreg V – A Česká republika – Polsko. „Získat peníze z Integrovaného regionálního operačního programu na podporu činnosti hasičů, takzvaného IROPu, nám není umožněno. Proto zkoušíme jinou cestu,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Cílem projektu je během tří let vybavit vybrané hasičské jednotky na obou stranách hranice novou technikou a technickými prostředky. Například Frýdlant by měl díky projektu získat nosič kontejnerů a tři různé typy kontejnerů. „Bude součástí civilní ochrany obyvatel, na kterou se v poslední době trochu pozapomíná. Jde vlastně o humanitární kontejner, který má sloužit v případě živelné katastrofy, jako jsou například povodně. Jeho součástí je stan pro velení a řízení krizového štábu a zázemí pro ubytování obyvatel v případě, že jsou ve svých domovech živelnou katastrofou ohroženi. Vejde se do něj až 50 lidí, kterým jsme schopni ve stanu zajistit na 24 hodin teplo, světlo, zázemí a jídlo,“ vysvětluje Petr Celba z Jednotky sboru dobrovolných hasičů Frýdlant, který se na přípravě projektu podílí.

Piensk chce z projektu získat dva dopravní automobily, Heřmanice velkokapacitní cisternovou automobilovou stříkačku, která umožňuje i dopravu pitné vody do oblasti postižené živlem, Kunratice a Dětřichov by měly dostat dopravní automobily vybavené pro zásahy při živelných událostech.  

„Nejde ale jen o nákup techniky a stavby. Co je možná ještě důležitější, je prohloubení znalostí a dovedností hasičů. Projekt počítá s řadou vzájemných školení, cvičení, s taktickou přípravou a také s informačním webovým portálem napojeným mimo jiné na systém varování na české i polské straně. Tak, aby došlo k součinnosti hasičských sborů na české i polské straně hranice a aby hasiči získali nové zkušenosti,“ zdůrazňuje Dan Ramzer. Díky projektu by mohl vzniknout také například společný Česko-polský hasičský slovníček, uvažuje se také o přípravě studijních a vzdělávacích materiálů.

Předpokládané náklady na pořízení techniky i školení, webový portál či slovníček jsou 36 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…