Frýdlant: V budově školní jídelny začalo fungovat Středisko výchovné péče

03.12.2016 12:41

V prvním patře školní jídelny ve Školní ulici ve Frýdlantě začalo fungovat Středisko výchovné péče. Jde o odloučené pracoviště Dětského diagnostického ústavu v Liberci, jenž středisko provozuje už v Liberci a v České Lípě. Frýdlantské pracoviště má pomáhat dětem z celého Frýdlantského výběžku nejen s výchovnými problémy. V současné době využívá služeb Střediska výchovné péče v Liberci zhruba 80 klientů z Frýdlantského výběžku. Dle předpokladů by pomoc přímo ve Frýdlantě mohla vyhledat další stovka klientů. V pátek 2. prosince 2016 se v nových prostorách frýdlantského Střediska výchovné péče konal den otevřených dveří, v jehož rámci byl provoz slavnostně zahájen. Město Frýdlant na této události reprezentoval starosta Dan Ramzer.

Frýdlant: V budově školní jídelny začalo fungovat Středisko výchovné péče
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Středisko výchovné péče najdou klienti v prvním patře školní jídelny, v místě bývalého bytu školníka. „Zhruba před dvěma lety jsme si s tehdejší krajskou radní pověřenou resortem školství Alenou Losovou ujasnili, že Frýdlantsko podobné středisko výchovné péče potřebuje. Jsem rád, že se tento projekt podařilo dotáhnout až do zdárného konce – tedy začátku jeho fungování ve Frýdlantu,“ řekl starosta města Dan Ramzer. Podle něj je totiž pro řadu lidí velmi důležité, kde odbornou pomoc najdou. „Známe řadu rodin, které by pomoc Střediska výchovné péče uvítaly nebo potřebovaly, ale dojíždět do Liberce je pro ně nemožné. Ať už z ekonomických nebo jiných důvodů. Pro ně bude nová pobočka ve Frýdlantu přínosem. Další věcí je fakt, že ve chvíli, kdy je nějaké zařízení přímo ve městě, se o něm dozví přirozenou cestou daleko více lidí,“ doplnil Ramzer.

Středisko výchovné péče nabízí poradenství a podporu dětem, dospívajícím i mladým dospělým lidem. „Pomoci chceme každému, kdo se ocitl v nějaké tíživé situaci. Ať se jedná o problémy doma nebo ve škole, psychické problémy, konflikty s pedagogy nebo spolužáky, šikanu nebo třeba také o překlenutí náročných životních situací, jakými může být třeba rozvod rodičů,“ popisuje vedoucí střediska ve Frýdlantu Marta Vaňková.

V současné době pracují ve Středisku výchovné péče ve Frýdlantě tři pracovnice, k dispozici jsou klientům denně. „Se svými problémy k nám může přijít kdokoli bez nutnosti mít jakékoli doporučení,“ doplňuje Marta Vaňková.

Služeb střediska mohou vedle samotných dětí a mladých lidí využít také členové jejich rodiny nebo pedagogové, kteří chtějí těžkou situaci dítěte řešit.

Externí pracoviště Střediska výchovné péče ve Frýdlantě podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Liberecký kraj a Město Frýdlant.

Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…