Frýdlant: Ve škole v Bělíkově ulici se probírala budoucnost okolní lokality

01.04.2018 11:39

Dvě části mělo ve středu 28. března 2018 setkání občanů s vedením Frýdlantu v prostorách základní školy v Bělíkově ulici. Vedle tradičního setkání starosty Frýdlantu Dana Ramzera a místostarosty Jiřího Stodůlky, které bylo třetím zastavením na jejich letošní cestě po jednotlivých částech Frýdlantu, se probírala také územní studie lokality, nazvané Novoměstská II.

Frýdlant: Ve škole v Bělíkově ulici se probírala budoucnost okolní lokality
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Na setkání, které mělo mimo jiné ukázat, jakým směrem chtějí tamní obyvatelé nasměrovat rozvoj svého okolí, dorazilo pouze 15 lidí. I tak bylo ale jednání podnětné.

V první části podvečera se debata občanů s vedením města týkala právě rozvoje lokality Novoměstská II., tedy prostoru od Novoměstské ulice směrem k fotbalovému hřišti s umělou trávou, k bývalé Střelnici a prostoru sídlišť v ulicích Lesní, Bělíkova, Družstevní a Březová. „Studie má ukázat, jakým směrem by se mohl rozvoj lokality v příštích zhruba dvaceti letech ubírat. Město samozřejmě nějaké nápady má, chceme ale hlavně zjistit, co si přejí sami obyvatelé této lokality. Proto jsem už provedli dotazníkové šetření a teď došlo na veřejné projednávání. Zjišťovali jsme na něm, co lidé v lokalitě chtějí, co naopak nechtějí, co je tam trápí a jak se staví k některým našim nápadům. To vše za přítomnosti architektů, kteří na základě vyhrané soutěže budou územní studii vytvářet,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Hovořilo se o problémech s parkováním v lokalitě, možnosti doplnění herních prvků nebo vytvoření jakéhosi centrálního prostoru. Obyvatelé lokality zmínili potřebu obchodu, dalších lamp veřejného osvětlení nebo přístřešků na nádoby na odpady. „Mezi připomínkami, které padly, byla i prosba o co nejmenší zásahy do zeleně. Jsem rád, že architekti občany ujistili, že dendrologickým zásahům se sice při obnově území nevyhnou, nicméně nebudou nikterak drastické a pokácené stromy budou nahrazovány novými,“ uvedl místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Architekti mají již připravený první návrh řešení lokality Novoměstská II., teď do něj zapracují i návrhy veřejnosti a města. Poté bude vyhlášeno další veřejné projednávání, na kterém bude občanům předloženo několik variant řešení lokality.

V druhé části středečního setkání už došlo na klasickou debatu s vedením Frýdlantu o problémech či podnětech z celého města. „Obyvatele sídlišť trápí nedostatek parkovacích míst, který se snažíme řešit. Například v Bezručově a Družstevní ulici přibude letos 30 parkovacích míst. Komplexní řešení tohoto problému by měla nicméně přinést chystaná územní studie,“ připomněl místostarosta Frýdlantu. S občany pak řešil problém průchodnosti chodníku u nemocnice, který je především pro maminky s kočárky kvůli autům naraženým přední částí vozu na chodník, úzký. Tento problém by měly už v příštích týdnech vyřešit speciální dorazy na koncích parkovacích míst, které auto přes kraj chodníku nepustí.

Návštěvníci setkání se pak zajímali o postoj města k možné koupi bývalého Slezanu nebo o osud autokempu. „Jeho obnova až dosud stála na nepřítomnosti kanalizace v lokalitě Hág. Tu budeme ale letos dokončovat a tak rozvoji nestojí už nic v cestě. Těším se, že se do autokempu brzy vrátí život a že v něm lidé časem najdou i koupaliště, které tam plánujeme a které jim ve městě chybí,“ dodal starosta Frýdlantu. Setkání s občany ukončilo ve škole v Bělíkově ulici poděkování zdejších obyvatel za práci, kterou město odvádí. Ať v oblasti investic, obnovy komunikací, zeleně nebo péče o celkový rozvoj města v řadě odvětví.

Příští setkání starosty a místostarosty Frýdlantu s občany je naplánováno na středu 4. dubna 2018. Proběhne opět od 17.00 hodin, tentokrát v prostorách rozhledny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…