Hlavní třída v Říčanech se převlékne do nového kabátu! Černokosteleckou ulici ozdobí nové chodníky

20.05.2016 21:02

V květnu odstartovala plánovaná II. etapa opravy chodníků podél Černokostelecké ulice. Jedna z hlavních obchodních tříd ve městě se bude pyšnit atraktivnější podobou.

Hlavní třída v Říčanech se převlékne do nového kabátu! Černokosteleckou ulici ozdobí nové chodníky
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

První etapa revitalizace chodníků včetně úprav zeleně proběhla již před třemi lety. O nutnosti oprav chodníků ve zbylých částech rozhodli občané v rámci hlasování Řídím Říčany o investičních projektech. Rekonstrukci zničených chodníků by mohla navíc zafinancovat dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Oprava chodníků na Černokostelecké ulici navazuje na první etapu rekonstrukce na jaře 2013, kdy došlo k modernizaci části chodníků a související zeleně v úseku od křižovatky s Lesní ulicí ke křižovatce s Haškovou ulicí po pravé straně ve směru do Prahy. Některé části chodníku pomohli městu financovat i podnikatelé, kteří chtěli mít před svým obchodem nebo restaurací upravené vydlážděné místo.

„Černokostelecká je vizitkou města a v nejhorších částech je vizitkou dost odstrašující. Chodníky nebezpečné, plné děr, starý asfalt rozvlněný. To se brzy změní,“ popisuje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „I říčanští obyvatelé dali v hlasování tomuto projektu vysokou prioritu. Stavět se mohlo už o několik měsíců dřív, ale dostali jsme se do pasti vystavěné z razítek. Jako starosta musím přiznat, že někteří lidé by měli dostávat na razítko zbrojní průkaz, protože jsou schopni ublížit dobrým nápadům.“

Oprava úseku Lesní až most nad Říčanskou

Druhá etapa zahrnuje celkem 15 úseků, kde chodníky získají novou podobu. Dojde k úpravě levostranného chodníku pro pěší včetně vjezdů a sadové úpravy zeleně směrem do Prahy v úseku od místa, kde se na protější straně kříží Černokostelecká s ulicí Tyrše a Fügnera až za most nad Říčanskou v celkové délce přes jeden kilometr. Po pravé straně směrem na Prahu se týká úseku dlouhého asi 400 metrů od křižovatky s Haškovou ulicí také až k mostu nad Říčanskou. Chodník se opraví i na ostrůvcích na křižovatkách Černokostelecká x Spojka a Černokostelecká x Úvalská.

„Starý rozbořený asfaltový povrch se nahradí betonovou zámkovou dlažbou v šířce 2 metrů. Nový dlážděný chodník je navržen pro bezbariérový přístup osob. Přechody, místa pro přecházení a zastávky BUS se opatří hmatovou dlažbou, stejně jako místa vjezdů podél obrub,“ zmiňuje Dominik Landkammer z oddělení investic a doplňuje: „Jednáme s ŘSD o úpravě nástupních ploch u přechodů pro chodce, kde by mohly vzniknout nástupní ostrůvky. Cílem je zvýšení přehlednosti a bezpečnosti na přechodech a zároveň by v některých místech mohly vzniknout malé zelené plochy.“

Rekonstrukci by mohla uhradit dotace

V hlasování Řídím Říčany o investičních projektech, ve kterém se město rozhodlo na dva zvolené projekty uvolnit celkem 5 milionů korun, byl projekt oprav chodníků rozdělen na dvě části. Úsek v blízkosti ZŠ Bezručova skončil na druhém místě a opravu dolní části ulice posunuli občané na čtvrtou příčku.

Obě části se nakonec město rozhodlo opravit současně s tím, že vysoutěžené náklady jsou ve výši těsně přes 5 milionů korun včetně DPH. Stavební práce, které provádí společnost BUILDING-LT s.r.o., budou probíhat až do konce srpna letošního roku. S financováním by však mohly pomoci finance z Evropské unie. Město podalo žádost o cca 4,8 milionu korun z Integrovaného regionálního operačního programu, z výzvy Podpora bezpečnosti dopravy a cyklodopravy.

„Tato výzva je zaměřená na projekty rekonstrukcí, modernizací a výstavby bezbariérových komunikací pro pěší a pro cyklisty, ale jde o jeden z nejtěžších dotačních nástrojů, co se týče přípravy. Pro obdržení dotace jsme udělali maximum, proto doufáme, že podporu získáme,“ říká Jana Vavřinová z odboru kanceláře starosty s tím, že výsledek o přijetí dotace se dozvíme nejdříve v listopadu.

K omezení provozu na Černokostelecké by v souvislosti se stavbou nemělo dojít, pouze ve výjimečných případech a na krátkou dobu. „Po dobu rekonstrukce každého úseku nebude možné využívat parkovací pruh podél tohoto úseku, který bude sloužit jako manipulační prostor stavby. Vstupy do přilehlých nemovitostí však samozřejmě zachováme, byť i zde bohužel dojde k určitému omezení komfortu. Omlouváme se za vzniklé nepříjemnosti a prosíme občany o trpělivost,“ vysvětluje Dominik Landkammer a starosta ho doplňuje: „V opravovaných úsecích se pokoušíme vymyslet i nové příležitosti pro květinové výzdoby. Rozkvetlé město je radost.“

Opravy dalších chodníků v Říčanech

Město kromě chodníků na Černokostelecké ulici plánuje opravit několik dalších míst pro komfortní a bezpečný pohyb chodců. Radní schválili priority oprav chodníků, které jsou rozdělené na plošné opravy a komplexní rekonstrukce.

„K plošným opravám přistupujeme v případě drobných lokálních závad ve schůdnosti nebo u částečné výměny vrchní části chodníku. Hrubé vady vyžadují komplexní rekonstrukci všech vrstev komunikace včetně obrubníků a dalších konstrukčních částí,“ zmiňuje vedoucí oddělení technické správy Dušan Suchý.

Seznam zásadních oprav chodníků

Název ulice

Úsek

Druh pruhu

Typ povrchu

Termín opravy

Táborská

Smiřických - Moravská

chodník levý

dlažba betonová

2016

Kolovratská

Pod Hradem - Podhrázská

chodník pravý

asfalt

2016

U Vodojemu

Bezručova – Baarova

chodník pravý

asfalt

2016

U Vodojemu

Baarova – Olivova

chodník pravý

asfalt

2016

Sedláčkova

Černokostelecká - E. Beneše

chodník levý

dlažba betonová

2016

Sadová

Nová - Pol. Vězňů

chodník pravý

dlažba betonová

2016

Riegrova

Bezručova - Černokostelecká

chodník levý

dlažba betonová

2016

Legií

Smiřických - Terronská

chodník pravý

ostatní

2016

Bezručova

K Podjezdu – Ruská

chodník pravý

asfalt

2016 - 2017

Bezručova

Ruská – Riegerova

chodník pravý

asfalt

2016 - 2017

Bezručova

Riegerova - Zborovská

chodník pravý

asfalt

2016 - 2017

Baarova

Verdunská - U Vodojemu

chodník levý

asfalt

2016 - 2017

Alšova

Štefánikova - Rýdlova

chodník levý

asfalt

2016 - 2017

Pod Lihovarem

17. Listopadu - Říčanská

chodník pravý

asfalt

2016 - 2017

Lázeňská

Celá

chodník levý i pravý

asfalt

2016

Řípská

Celá

chodník levý i pravý

asfalt

2016

Petra Fastra

Celá

chodník levý i pravý

ostatní, asfalt

2016 - 2017

Havlíčkova

Celá

chodník levý i pravý

asfalt, ostatní

2016 - 2017

Haškova

Celá

chodník pravý

asfalt

2016 - 2017

Smetanova

celá - primárně dolů vpravo

chodník levý i pravý

dlažba betonová

2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…