Hlučín: Stromy dětem i do sadu, polní cesty všem

02.09.2021 13:07

Dlouhou dobu jsme se snažili nalézt způsob, jak dostat další stromy do města či do zahrad občanů Hlučína a podpořit tak ekosystém v našem městě. Věříme, že jsme nakonec našli velmi elegantní řešení.

Hlučín: Stromy dětem i do sadu, polní cesty všem
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Každý letošní prvňáček dostane poukaz na jednu jabloň, bude jich tedy celkem 119. Zároveň 1. září zasadíme jabloň na zahradě ZŠ Tyršova.

Anketa

Kdo byl vítězem středeční debaty na CNN Prima News?

81%
3%
hlasovalo: 7979 lidí

Čeká nás výsadba devíti javorů stříbrných v Darkovičkách a také výsadba původních ovocných stromů do nového městského sadu, který již od jara vzniká pod Vinnou horou s odborným dozorem Radima Lokoče (odborník na historické odrůdy stromů). Snažíme se přistupovat k obnově ekosystému a snížení nepříznivých účinků povodní a sucha na Hlučínsku systematicky a komplexně.

Aktuálně jsou zadány a zpracovávány komplexní pozemkové úpravy v Darkovičkách. Hledáme způsoby, jak budovat co nejvíce hodnotných prvků v krajině na Hlučínsku, ať už ve vztahu k dotační a grantové podpoře, nebo také v pomoci s vyjednáváním podmínek s vlastníky a nájemci dotčených lokalit. Průběžně komunikujeme s místními zemědělci o způsobu a rozsahu hospodaření na hlučínských polích. Mnohdy jsou i oni sami iniciátory opatření, která následně realizují. Jde například o aktivní a vpravdě ekologický přístup místního zemědělce pana Aloise Fichny, který na své náklady v polovině srpna prodloužil polní cestu Ke kříži až na ulici Kozmickou, v délce přes 800 metrů. A také po dohodě s městem požádá o snížení výměry na pole od SPÚ, aby zde město získalo pronájem a následně tak zajistilo obnovu další polní cesty v Hlučíně. Jde o jeden z dílčích kroků, které navrhoval v minulosti Pavel Kuchejda ze spolku Agri Nostra v rámci projektu obnovy polních cest. Na obnově  historických polních cest se město podílí a je v jeho zájmu se podílet i v budoucnu. Jako je tomu v případě schválení pětileté smlouvy o údržbě zeleně v rámci projektu Modrásek II (podpora evropsky významného druhu Modráska bahenního) ve výši téměř 1,2 milion korun, kdy budou práce prováděny za dohledu odborného biologického dozoru environmentalistou Adriánem Czernikem. Vytipovali jsme několik dalších cest, na některých již pracujeme a na jejich tvorbě a obnově budeme postupně pracovat, stejně jako na tvorbě dalších opatření, která povedou ke zlepšení života na Hlučínsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…