Hodonín: Dárci krve slavnostně převzali ocenění udělovaná Českým červeným křížem

16.11.2023 16:28 | Tisková zpráva

Nezištně darují nejcennější tekutinu, která pomáhá zachraňovat životy jiných. Při letošním slavnostním udílení vyznamenání Českého červeného kříže bylo oceněno celkem 122 dárců krve. Za jejich záslužnou činnost jim v sále Evropa poděkovali nejen zástupci Oblastního spolku Českého červeného kříže, ale také města Hodonína a Nemocnice TGM Hodonín.

Hodonín: Dárci krve slavnostně převzali ocenění udělovaná Českým červeným křížem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

K předání ocenění v sále Evropa bylo pozváno 89 dárců. Celkem 22 z nich získalo Zlatou medaili Prof. MUDr. Jana Janského za čtyřicet odběrů, 34 dárců Stříbrnou medaili Prof. MUDr. Jana Jánského za dvacet odběrů, 11 oceněných získalo Zlatý kříž ČČK III. třídy za osmdesát odběrů a dva z nich ocenění nejvyšší – Zlatý kříž ČČK II. třídy za sto dvacet odběrů krve. „Krev daruji už strašně dlouho, bylo to někdy po vojně, to znamená od 19 let. Tehdy jsme se domluvili s kamarádem a chodili jsme oba pravidelně. On se potom přestěhoval pryč, já jsem u toho zůstal a chodím, co můžu a co mi zdraví dovolí. Snažím se darovat krev pravidelně čtyřikrát do roka, ale někdy to nevyjde. K dnešnímu dni mám 84 odběrů,“ řekl Petr Václavovič, který získal za osmdesát odběrů Zlatý kříž ČČK III. třídy. Mimo slavnostní akt v sále Evropa si v prostorách transfuzní stanice Nemocnice TGM Hodonín převzalo bronzovou medaili Prof. MUDr. Jana Jánského za 10 odběrů 62 dárců.

V případech, kdy je nedostatek určité krevní skupiny, jsou dárci oslovováni přímo, jinak chodí pravidelně v určitých intervalech. „Prvodárců přibývá zejména v posledních dvou letech i mezi mladými lidmi. A dárci, kteří už třeba byli oceněni za dvacet, čtyřicet odběrů, se v případě, že jim to zdraví dovolí, vrací a přicházejí i pro to nejvyšší ocenění, které u nás je. Je zároveň pěkné, že v tom pokračují i jejich rodinní příslušníci,“ řekla předsedkyně Oblastního spolku Českého červeného kříže Olga Míčková. Přestože je dlouhodobě podnikána osvěta mezi veřejností, potýká se naše zdravotnictví neustále s nedostatkem této životně důležité tekutiny. „Je zapotřebí vyzdvihnout a poděkovat všem oceněným za jejich záslužnou a nezištnou pomoc a taktéž těm, kteří se zapojili do celostátně organizované kampaně Naděje 450 ml pro prvodárce,“ dodala Anna Jurkovičová z Oblastního spolku Českého červeného kříže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…