Hodonín: Studenti budou soutěžit při obnově prostor kolem bytových domů v Bažantnici

09.02.2022 8:35 | Tisková zpráva

Obnovit společné prostory kolem pěti bytových domů U Červených domků č. p. 2 -20 pomohou studenti zahradnických škol. Odborníci na zahradní a krajinářskou architekturu připraví ve spolupráci s městem projekt a studenti jej zrealizují v soutěži mladých zahradníků Lipová ratolest. Ta se uskuteční na podzim letošního roku.

Hodonín: Studenti budou soutěžit při obnově prostor kolem bytových domů v Bažantnici
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Okolí bytových domů nedaleko základní školy při okraji příměstského lesa v Bažantnici bylo loni v červnu zasaženo tornádem. Celá postižená lokalita se postupně začíná obnovovat a zapojuje se i mladá generace. „Jako město jsme byli osloveni Svazem zakládání a údržby zeleně, což je dobrovolný svaz zahradníků a profesionálů ze světa zahradní a krajinářské architektury,“ přiblížila první kroky práce na projektu Tereza Kleinerová z oddělení péče o městskou zeleň. „Naším úkolem bylo najít prostor, v němž bychom chtěli soutěž uspořádat. Nyní jsme na začátku projekčních prací. Jakmile budou tyto práce ukončeny, projekt se předá studentům a oni v rámci třídenní soutěže, která se uskuteční 20. až 23. září letošního roku, budou realizovat buď celý, nebo část tohoto projektu,“ upřesnila. „Je to takový bezva počin. My dáváme studentům prostor a možnost využít znalostí nabytých na středních školách a my za to dostaneme zvelebený prostor, o který se potom budeme starat.“

Podněty pro zpracování studie sbírali architekti a zaměstnanci města na besedě s obyvatel bytových domů, která se uskutečnila v jídelně nedaleké základní školy 3. února. „Chceme s vámi a architekty již při přípravě studie diskutovat o tom, co byste si v okolí svých domů přáli nebo naopak, co byste nechtěli,“ objasnil smysl setkání místostarosta města Ondřej Fialík. „Důležité je, abyste se v tomto společném prostoru cítili dobře,“ zdůraznil.

K hlavním námětům ze strany občanů pro zpracování studie patřil požadavek na zachování živých plotů a zeleně podél chodníků, zachování a rozšíření unikátních barevných stromů, vybudování více prvků pro děti, pergoly nebo třeba instalace laviček.

Prostor pro realizaci projektu by se měl začít připravovat v průběhu měsíců srpna a září. V září přijedou studenti, kteří budou v několika skupinkách mezi sebou soutěžit.

Soutěž Lipová ratolest pořádá Svaz zakládání a údržby zeleně ve spolupráci s městy po celé České republice už od roku 2008. Tato soutěž se uskutečnila například v Kyjově, také v Praze, Plzni, Ostravě a dalších městech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…