Hodonín se připojil k akci Den rovnosti žen a mužů - za rovnost příjmů

17.06.2017 21:45

Město Hodonín se pod záštitou starosty Milana Lúčky připojilo k veřejné akci upozorňující na to, že ženy v České republice vydělávají o 22 % méně než muži. Problematiku příjmové nerovnosti již potřetí připomíná nezisková organizace NESEHNUTÍ spolu s dalšími partnerskými organizacemi v ČR. Letos se akce koná 19. června při příležitosti oslav Dne rovnosti žen a mužů.

Hodonín se připojil k akci Den rovnosti žen a mužů - za rovnost příjmů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Česká republika je na tom dlouhodobě, co se týká nerovného odměňování žen a mužů, téměř nejhůře v Evropské unii. Rozdíl mezi příjmy žen a mužů je u nás nad hranicí 22%. Data vycházejí z evropského statistického úřadu Eurostat, který sleduje příjmovou nerovnost mezi muži a ženami v rámci členských států Evropské unie. Např. v roce 2015 činil v České republice průměrný výdělek muže 30 842 Kč, zatímco ženy pouze 24 094 Kč. Důvody pro existenci příjmové nerovnosti mezi ženami a muži se liší v jednotlivých členských zemích. Obecně můžeme říci, že mezi ně patří například přímá diskriminace, kdy jsou za stejnou práci lépe odměňováni muži.

Mezi další příčiny spadá to, že ženy pracují v hůře placených sektorech – v pečovatelství, vzdělávání nebo ve veřejné správě, zatímco muži v technických oborech. Málo žen zastává také manažerské pozice. A do příjmové nerovnosti zásadně vstupuje také větší zátěž žen při slaďování soukromého a pracovního života - společnost totiž od žen očekává mnohem více neplacené práce než od mužů. Všechny tyto problémy pak mají své hluboké kořeny v nastavení společnosti a ve stereotypech, tedy očekáváních, které se s rolemi mužů a žen či jejich profesním životem ve společnosti spojují.

Příjmová nerovnost je ve svých dopadech na kvalitu života určitých skupin žen, potažmo jejich rodin, závažným společenským problémem. Jedním z těchto závažných dopadů podle monitorovací zprávy Social Watch z roku 2017 je např. to, že v České republice je v jednočlenných domácnostech se seniory a seniorkami nad 65 let ohroženo chudobou dvakrát více žen než mužů (20,7 % žen a 9,3 % mužů) nebo že u rodin s jedním rodičem, z nichž matky samoživitelky tvoří 87 %, je ohroženo 31,7% chudobou, oproti 5,9 % rodin, kde jsou dva rodiče a jedno dítě.  

Pokud se chcete dozvědět více o tématu, životních zkušenostech konkrétních žen, které příjmové nerovnosti čelí či o právním pohledu na celou věc, můžete si přečíst speciální vydání novin Den rovnosti žen a mužů 2017. Za rovné příjmy!. Součástí tohoto vydání je také desatero tipů na snižování příjmové nerovnosti, které mohou lidé uplatňovat ve svém životě a aktivně tak přispívat k otevřené společenské diskuzi. Noviny jsou dostupné v elektronické verzi nebo si je můžete vyzvednout tištěné 19. června na informacích Městského úřadu Hodonín na Národní třídě 25.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…