Hodonín zahájí oslavy čs. státnosti 7. března. Přijedou významní hosté

01.03.2018 16:05

Oslavy 100. výročí československé státnosti zahájíme v Hodoníně ve středu 7. března, ve výroční den narození nejvýznamnějšího hodonínského rodáka, zakladatele prvního státu a jeho prezidenta T. G. Masaryka. Zahájení oslav jubilejního roku se zúčastní i Masarykova pravnučka Charlotta Kotíková, která přicestuje do Hodonína z USA, a účast v tento den potvrdil i český premiér Andrej Babiš.

Hodonín zahájí oslavy čs. státnosti 7. března. Přijedou významní hosté
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Po celý rok si bude veřejnost připomínat 100 let československé státnosti a události, které vedly ke vzniku prvního samostatného státu Čechů a Slováků i ke vzniku České republiky. Také v Hodoníně si tyto události připomeneme sérií výstav, vzdělávacích, kulturních a dalších společenských akcí. „Oslavám československé státnosti chce vedení města dát důstojný a jednotný ráz, neboť kde jinde, než v Masarykově rodném městě, by takové oslavy měly být,“ uvedl k připravovaným akcím letošního roku starosta města Milan Lúčka. Tuto myšlenku podpořili v závěru loňského roku i zastupitelé města a svým dílem přispěli i ČEZ Teplárenská, a.s. a MND, a.s., jako generální partneři oslav jubilejního roku v Hodoníně.

Příprava oslav započala již v loňském roce a kromě města Hodonína se na ní podílejí i další instituce, jako například Masarykovo muzeum v Hodoníně, Státní okresní archiv Hodonín, dům kultury či městská knihovna, ale také církev římskokatolická, církev československá husitská, Hodonínský symfonický orchestr a smíšený pěvecký sbor a další. Počítá se i s participací některých obcí v regionu.

Oslavy zahájíme 7. března

Oslavy státnosti v Hodoníně budou zahájeny 7. března, ve výroční den narození T. G. Masaryka. Po celý den, od 9 do 16 hodin, bude na náměstí před radnicí k zhlédnutí přehlídka techniky Armády ČR a složek integrovaného záchranného systému se třemi ukázkami zásahů. V 15 hodin na náměstí bude koncertovat malá dechovka Vojenské hudby Olomouc. V 16 hodin bude zahájen pietní akt u pomníku T. G. Masaryka a večer vyvrcholí v 19 hodin v sále Evropa udílením Výroční ceny města Hodonína za rok 2017, spojeným s koncertem Komorního orchestru Jana Noska. Město bude mít poprvé možnost přivítat pravnučku svého nejslavnějšího rodáka. Účast v tento den potvrdil i český premiér s doprovodem.

Na pestré nabídce se podílí více než dvacítka pořadatelů

Po celý rok se bude v Hodoníně konat řada výstav, koncertů, setkání a dalších akcí, které připomenou jak výjimečnou osobnost T. G: Masaryka, místa spojená s jeho pobytem v Hodoníně a okolí, jeho myšlenky i odkaz, tak další události a tzv. „osmičková výročí“. Milovníci hudby se mohou těšit na koncert kytaristy Lubomíra Brabce, Českého komorního tria s pěvkyní a moderátorkou Martinou Kociánovou i na podzimní koncert legendy světové operní scény Gabriely Beňačkové. V létě vystoupí v hlavních programu městských Svatovavřineckých slavností zpěvačka Lucie Bílá se skupinou Arakain.

Oslavy 100. výročí vzniku Československa budou pokračovat na podzim, kdy uvedením Mozartova Reqiuem uctíme památku obětí první světové války, a oslavy vyvrcholí 28. října. Sváteční den zakončíme lampionovým průvodem a ohňostrojem.

Na oslavách jubilejního roku se podílí více než dvacítka institucí a cílem vedení města je předložit občanům města a jeho návštěvníkům pestrou paletu akcí, z nichž si může vybrat každý. Přehled o plánovaných akcích po jednotlivých měsících do konce roku lze nalézt v Kalendáři akcí, vydanému městem pro tuto příležitost, i na webových stránkách města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

10:23 Plzeň: Černice rozšíří sportovní areál o moderní hřiště s umělým trávníkem

Rozšíření sportovního areálu se dočkají obyvatelé Černic. Osmý městský obvod tam ve spolupráci s měs…