Hradec Králové: Javorová alej zpříjemní lidem z Praskačky procházky

16.04.2018 11:30

Nadace ČEZ přispěla východočeské obci na jarní liniovou výsadbu javorů babyka podél místní komunikace více než 100 tisíci korun.

Hradec Králové: Javorová alej zpříjemní lidem z Praskačky procházky
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Sobotní dopoledne zahájili obyvatelé malé obce Praskačka s krumpáči a lopatami v rukou. Sešli se na slavnostní výsadbě aleje mezi místní komunikací Praskačka-Lhota pod Libčany a vlakovým nádražím v Praskačce. Vysázeno bylo 50 javorů babyka v délce 350 m, stromy jsou zajištěny kůly a dalšími pomůckami.

Javor babyka (Acer campestre) nebo též javor polní je strom domácí téměř v celé Evropě s výjimkou Skandinávie. Roste jako keř, stromek či mohutný strom, a to hlavně na okrajích lesů a keřových porostů. Dobře snáší znečištěné ovzduší ve městech, průmyslové znečištění a posypové soli kolem cest. Z tohoto důvodu je často používána pro výsadby v městských oblastech.

„Nové stromořadí nám zlepší vzhled obce a poskytne příjemný stín. A také oddělí místní pole od plánované stezky. Za podporu Nadace jsme velmi rádi, a doufáme, že se stromořadí bude dařit,“ upřesnil Ing. Jaroslav Věcek, místostarosta Praskačky.

Projekt byl financován v rámci grantového programu Stromy Nadace ČEZ

Alej bude sloužit jako estetický krajinný prvek a vytvoří příjemný stín při procházkách po okolí. Projekt byl financován v rámci grantového programu Stromy Nadace ČEZ, která poskytla částku 112 500 korun. Alej bude udržována pod odborným dohledem zahradnické služby a zaměstnanců údržby zeleně obce Praskačka.

„Společná výsadba zeleně pomáhá stmelování obyvatel menších obcí a zanechává cenné dědictví příštím generacím. Těší nás zájem měst a obcí o obnovu zeleně s cílem prospět našemu životnímu prostředí,“ dodala ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…