Hradec Králové: Nová alej lemuje cestu v samém srdci Orlických hor

25.05.2019 20:32

Uprostřed Orlických hor v osadě Černá Voda vyrostla nová alej. Obyvatelé společně s dodavatelskou firmou zde zasadili původní dřeviny, hodících se do horského podnebí. Nadace ČEZ podpořila projekt 150 tisíci korunami. Černovodská cesta se nachází v lokalitě Černá Voda v nadmořské výšce 700 metrů nad mořem a spojuje středem osady silnici na Bartošovice a silnici přes hřebeny Orlických hor do Říček.

Hradec Králové: Nová alej lemuje cestu v samém srdci Orlických hor
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Jsme menší obec a proto jsme vděčni za každou pomoc. Snažíme se podporovat turistický ruch a jsme proto velmi rádi, když můžeme naši obec zvelebit.“  říká starosta obce Vojtěch Špinler. „S výsadbou dřevin nám pomohla  odborná firma,  zaměstnanci obce a dobrovolníci.  Společně jsme vysadili alej z původních dřevin a to, jak ovocných stromů, tak i jiných původních listnatých stromů. Jedná se například o lípy, duby a jasany. Z ovocných zase o hrušně a jeřabinu,“ upřesňuje starosta obce.

Obec Orlické Záhoří zažádala o finanční příspěvek na výsadbu v rámci grantového řízení Nadaci ČEZ, ta poskytla částku 150 000 korun. Nadace ČEZ dosud podpořila více než 400 projektů zaměřených na výsadbu zeleně a obyvatelé měst a obcí zasadili téměř 92 500 stromů či keřů. Jeden strom za svůj život přitom z atmosféry odebere přibližně jednu tunu CO2. Slouží rovněž jako přirozený kryt a zdroj potravy pro drobné živočichy, větrolam nebo protihluková stěna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.