Hradec Králové: Povodní zasažené Výravě pomohli v neděli i dobrovolní hasiči

31.05.2016 10:44

Od nedělní půl osmé hodiny ranní, tedy ihned, jakmile to situace dovolovala, začalo odklízet škody po bleskové povodni v obci Výrava několik jednotek dobrovolných hasičů z Hradce Králové.

Hradec Králové: Povodní zasažené Výravě pomohli v neděli i dobrovolní hasiči
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

S sebou přivezli také potřebnou techniku v několika vozidlech. Celkem šestatřicet „dobráků“ pomáhalo bez přestávek s odklízením škod po tomto neštěstí až do odpoledních hodin, přičemž na drtivou většinu z nich už čekalo od pondělního rána běžné občanské povolání. Město si práce svých dobrovolných hasičů velice váží.

Po bleskové povodni, která se o uplynulém víkendu prohnala několika obcemi na Hradecku, zasahovalo celkem šestatřicet dobrovolných hasičů z Hradce Králové ve Výravě. „Odstraňovali následky povodní v neděli od půl osmé ráno, odčerpávali vodu ze zaplavených sklepů a studní. Pomáhali lidem vystěhovávat nábytek z rodinných domů, čistili prostory za pomoci tlakových myček, odstraňovali nánosy jemného bláta a vysávali vodu průmyslovými vysavači,“ popisuje jednotlivé činnosti velitel dobrovolných hasičů Jiří Kubec. Všichni, kteří z Hradce Králové odjeli v neděli brzo ráno do Výravy pracovat, to dělali ve svém vlastním volnu a bez nároku na odměnu. „Jsem na všechny naše dobrovolné hasiče, kteří jsou kdykoliv připraveni takto pomáhat, pyšný. Chtěl bych jim všem touto cestou velmi poděkovat,“ chválí dobrovolné hasiče jejich velitel Jiří Kubec.

„V neděli 29. května zasahovaly v obcích Výrava a Jílovice desítky profesionálních a především dobrovolných hasičů. Hladina vody v nočních hodinách opadla, a tak mohli hasiči od rána naplno zahájit čerpání kontaminované vody ze sklepů rodinných domů, odstraňovat naplaveniny a čistit pozemní komunikace,“ popisuje spolupráci profesionálních hasičů s dobrovolnými Ondřej Sezima z Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

„Město si práce dobrovolných hasičů, kteří namísto trávení svého volného času vyrazí bez nároku na odměnu pomáhat do terénu, velmi váží. Jsou to týmy sehraných nadšenců a odborníků, které jsou jako jediné v takovém počtu připraveny v krátkém čase kdykoliv zasáhnout, jako například teď o víkendu ve Výravě,“ děkuje Zdeněk Fink, primátor města.

Od půl osmé ráno až do odpoledních hodin zasahovali ve Výravě dobrovolní hasiči z Malšovy Lhoty, Třebše, Plačic a Malšovic, kteří přijeli odstraňovat následky povodně se svou hasičskou technikou. V devět hodin přijeli na pomoc také dobrovolní hasiči z Plácek a Březhradu, kteří si přivezli potřebnou techniku a náčiní v dopravních automobilech. V Hradci Králové zůstali k dispozici pouze svinarští dobrovolní hasiči jako záloha pro Hradec Králové, kteří místo třebešských odpoledne asistovali na dětském dni na Stříbrném rybníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…