Hradec Králové: Více než polovina reakcí k návrhu územního plánu se shoduje v několika tématech

19.07.2016 16:13

Většina připomínek či námitek, které magistrát obdržel k návrhu nového Územního plánu Hradce Králové (ÚPHK), se obsahově shoduje v několika nosných tématech. Zjistili to úředníci, kteří se pustili do administrativního zpracování uplatněných podání. Prvotní údaje o jejich celkovém počtu lze nyní po důkladnějším roztřídění zpřesnit na necelých 970.

Hradec Králové: Více než polovina reakcí k návrhu územního plánu se shoduje v několika tématech
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Z prvotního náhledu do roztříděných písemných reakcí, které úřad do 29. června 2016 obdržel, je patrné, že některá podání jsou obdobná jako u fáze konceptu. Některá se objevila nově, nebyla tedy vyvolána přímo návrhem ÚPHK, ale k jejich umocnění došlo kvůli současné časové shodě s aktuálně řešenými projekty, například zdvojkolejněním železniční trati Hradec Králové - Opatovice nad Labem. Teď se budou úředníci každému podání samostatně věnovat.

U více než poloviny uplatněných podání lze prvotním náhledem zjistit obsahovou shodnost v několika definovatelných tématech. „Jedná se například o zastavitelnost v městské části Roudnička, kde část podání podporuje rozvoj lokality a další část je proti němu, dále se několik reakcí věnuje rozšíření Koutníkovy ulice či ulice za Škodovkou, koridoru pro mezinárodní plynovod v Malšovicích, objevilo se i několik shodných požadavků na úpravu uspořádání ploch na Benešově třídě v prostoru u polikliniky. Písemné reakce také v mnoha případech poukazovaly na projekt zdvojkolejnění železniční trati Hradec Králové – Opatovice nad Labem a na záměry s tím související,“ prozrazuje obsahy opakujících se reakcí Petr Brůna, vedoucí odboru hlavního architekta magistrátu města. Kromě těchto uvedených písemných podání obdržel magistrát i další jednotlivé požadavky vlastníků pozemků.

Nový územní plán musí být pořízen do 31. prosince 2020

Před samotným návrhem vyhodnocení každé z téměř tisícovky reakcí je však nezbytné u všech zkontrolovat jejich úplnost. V případě nedostatků musí úředníci vyzvat podatele k doplnění, případně si údaje, které je možné zjistit z dostupných databází, nejčastěji z katastru nemovitostí, doplní sami. Po provedení této kontroly jsou podání tříděna na námitky a připomínky. I když autoři uplatněných námitek a připomínek odpovědi neobdrží, bude jejich vyhodnocení součástí odůvodnění ÚPHK. Úředníci musejí také vyhodnotit stanoviska dotčených orgánů a absolvovat jednání, která s tím souvisejí. „Stanoviska dotčených orgánů jsou pro vyhodnocení jednotlivých podání jedním z neopomenutelných stavebních kamenů. Ve spolupráci s určeným zastupitelem pro pořízení nového ÚPHK, kterým je Oldřich Vlasák, bude s ohledem na veřejné zájmy hájené dotčenými orgány zpracován návrh rozhodnutí o námitkách a návrh vyhodnocení připomínek,“ vysvětluje následující postup magistrátu Petr Brůna a dodává, že 15. července 2016 se již uskutečnilo pracovní jednání s určeným zastupitelem Oldřichem Vlasákem, na němž byl dohodnut postup prací týkajících se vyhodnocení veřejného projednání. Ačkoliv úřad o dalším postupu zatím nerozhodl, je jednou z možných variant, že v souladu s výsledky veřejného projednání by mohl být návrh ÚPHK upraven a v opakovaném veřejném projednání by mohl být znovu, ale pouze už v rozsahu provedených úprav, projednán. I tak se však bude jednat řádově o měsíce. Nový ÚPHK musí být pořízen do 31. prosince 2020.

Námitky mohli podle stavebního zákona podat vlastníci pozemků a staveb dotčených návrhem řešení, dále je mohli uplatnit oprávnění investoři nebo zástupci veřejnosti.
Připomínky mohl uplatnit podle stavebního zákona každý.
Stanoviska mohla být uplatněna podle stejné legislativy dotčenými orgány nebo krajským úřadem, který plní roli nadřízeného orgánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…