Hradec Králové: Základní škola se promění v moderní vzdělávací centrum

26.09.2017 16:05

Projekt plánovaného Centra přírodovědného a technického vzdělávání v Hradci Králové bude pokračovat v plné verzi. K původní variantě si město nechalo zpracovat i levnější alternativu, která navrhovala nové výukové centrum umístit do budovy bývalé základní školy T. G. Masaryka společně s Domem dětí a mládeže. Zastupitelé však rozhodli o pokračování projektu v jeho plánované podobě, jejíž předpokládané náklady jsou nyní podle zpracované detailnější architektonické a technologické studie necelých 250 milionů korun. Zhruba 115 milionů korun by město mohlo pokrýt z dotace Integrovaného regionálního operačního programu.

Hradec Králové: Základní škola se promění v moderní vzdělávací centrum
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Hradec Králové má v plánu vybudovat excelentní vzdělávací centrum s pracovním názvem „Lidské tělo – dokonalý stroj?“, pro které využije prostory v budově bývalé základní školy T. G. Masaryka v Lipkách. Jeho hlavním cílem je podpora vzdělávání zejména dětí v technických a přírodovědných oborech. „Původní podoba projektu Centra přírodovědného a technického vzdělávání se po zpřesnění nákladů doplnila o levnější variantu, kdy budovu školy využije i hradecký Dům dětí a mládeže, který potřebuje lepší a větší zázemí,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich, odpovědný za investice ve městě.

Zastupitelé dnes rozhodovali, zda podpoří projekt moderního výukového centra v jeho plném rozsahu, kde investice do technologií, vybavení laboratoří a současně rekonstrukce školy vycházejí na zhruba 250 milionů korun. Nebo zda se původní záměr částečně omezí a budovu využije zároveň městské DDM, pro které jsou současné prostory v ulici J. Koziny nedostatečné. V případě tohoto kombinovaného využití jsou projektované náklady na úrovni zhruba 160 milionů korun. „Zastupitelé podpořili vznik unikátního výukového centra v plném rozsahu, který by se měl stát vlajkovou lodí moderní výuky a popularizace přírodovědných a technických oborů v regionu,“ zdůraznil Vedlich. Prioritně bude centrum sloužit středním a základním školám, zároveň bude částečně k dispozici i veřejnosti. „Manažer centra ale bude muset přijít s vizí, jak si vydělá na část provozních nákladů, které se v tomto případě odhadují minimálně na patnáct milionů korun ročně,“ doplnil Vedlich.

Centrum mohlo začít sloužit ve školním roce 2022-2023

Součástí projektu je i oprava budovy projektované Josefem Gočárem. Bývalá základní škola T. G. Masaryka z roku 1927 má 26 učeben a 17 kanceláří. Centrum nabídne deset výukových a jeden projekční sál, kde budou prezentovány zejména předměty biologie, chemie, fyzika a související pracovní činnosti. Témata jednotlivých expozic byla pravidelně projednávána v projektovém týmu, který je tvořený ze zástupců základních, středních a vysokých škol a fakultní nemocnice. Lektorované programy včetně optimálního nastavení provozu centra byly konzultovány s externími odborníky na tuto problematiku. Expozice jsou navrženy tak, aby umožňovaly víceúrovňové podání informací pro různé věkové skupiny. Každý modul se věnuje i tématu první pomoci. V objektu budou dále tři laboratoře pro praktické ověření nabytých znalostí a vyzkoušení speciálních experimentů z chemie, fyziky a biologie. Počítáno je také s plně vybavenými dílnami pro základní práci s různými druhy materiálů. Všechny výukové prostory budou dostupné i imobilním návštěvníkům.

Po dnešním rozhodnutí zastupitelů si tak město nechá zpracovat detailnější projektovou dokumentaci a začne připravovat vše pro získání stavebního povolení. Výběr dodavatelů stavebních prací a vybavení vzdělávacího centra by se měl konat koncem roku 2019, následné podání žádosti o dotaci pak v první polovině roku 2020. Za předpokladu bezproblémového průběhu stavebního řízení a všech výběrových řízení by centrum mohlo začít sloužit studentům a veřejnosti ve školním roce 2022-2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…