Hradec nad Moravicí: Nejlepší obce převzaly ocenění za třídění elektra

08.11.2016 20:11

Obyvatelé Moravskoslezského kraje meziročně nakupují více nových elektrospotřebičů, současně jsou ale uvědomělí a vysloužilé elektro více třídí. Ukazují to výsledky soutěží O Keramické sluchátko a Elektrooskar, které oceňují nejlepší obce regionu v třídění elektroodpadu. Vítězství v soutěžích obhájila obec Tvrdkov na Bruntálsku a město Frýdlant nad Ostravicí, tradičně dobře třídí staré elektro i lidé v Ostravě.

Hradec nad Moravicí: Nejlepší obce převzaly ocenění za třídění elektra
Foto: opavske-slezsko.cz
Popisek: Hradec nad Moravicí

Výsledky obou soutěží byly dnes (8. 11.) vyhlášeny v Červeném zámku v Hradci nad Moravicí. V přepočtu na jednoho obyvatele nejlépe třídí staré elektro občané Tvrdkova. Ti v uplynulém roce v přepočtu na jednoho obyvatele odevzdali k ekologické recyklaci celkem 6,3 kilogramu drobných elektrospotřebičů, počítačů a televizí a 22,8 kg objemných elektrospotřebičů a elektrických nástrojů. Celkem tak jeden obyvatel Tvrdkova za poslední rok vytřídil celkem 29,1 kilogramu vysloužilého elektra.

V soutěži O Keramické sluchátko, kterou pořádá nezisková společnost ASEKOL ve spolupráci s Moravskoslezským krajem, uspěla kromě Tvrdkova také obec Raškovice. Ta zvítězila v kategorii obcí nad 2 tisíce obyvatel. Vítězství v kategorii obcí s rozšířenou působností již počtvrté obhájil Frýdlant nad Ostravicí. Primátem v soutěži se mohou pochlubit Ostravané, do červených kontejnerů umístěných v ulicích města vytřídili téměř 48 tun drobných elektrospotřebičů.

Velmi dobře třídí elektroodpad také v Kravařích. Město uspělo podobně jako Tvrdkov v soutěži Elektrooskar, kterou s podporou Moravskoslezského kraje pořádá společnost ELEKTROWIN. Obyvatelé Kravař získali první místo v kategorii nad 5 tisíc obyvatel. Velmi dobře třídí vysloužilé velké elektrospotřebiče také Ostravané. Meziročně vytřídili o 89 tun více objemných elektrospotřebičů a elektrických nástrojů, obhájili tak loňské vítězství v kategorii skokan roku.

„Čím dál více nových elektrospotřebičů se nakupuje, a proto starých vyhazuje, zároveň mají lidé k dispozici větší počet míst, kde mohou vysloužilé elektro odevzdat k ekologické recyklaci. V Moravskoslezském kraji nejen velmi dobře funguje síť sběrných dvorů, ale také červených kontejnerů. Těch je v ulicích měst a obcí regionu přes tři sta,“ vysvětluje, proč se v regionu více třídí, náměstek hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík.

K motivaci lidí přispívají také netradiční kampaně na podporu třídění elektroodpadu. V říjnu například bojovali fanoušci hokejových klubů Třince a Vítkovic v Elektroderby. Na dálku soutěžili před domácími zápasy o to, kdo vytřídí více starých spotřebičů. Během tří hodin se podařilo lidem před hokejovými arénami nashromáždit 474 kilogramů vysloužilého elektra. V přestávkové střelbě na bránu pak dva účastníci vyhráli chytrou televizi, vylosovaný fanoušek vítězného Třince získal permanentku na celou sezónu. V červnu se pak na železničních tratích z Ostravy do Frýdku-Místku a do Opavy uskutečnila akce na podporu sběru malých spotřebičů nazvaná Jízda do stanice Recyklace. Za přinesený starý spotřebič obdrželo prvních 300 cestujících dárek, všichni pak los s možností vyhrát nový spotřebič v hodnotě tisíc korun. O pěti výhercích rozhodlo losování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…