Hranice: Připravuje se zvýšení hrází na Bečvě

24.03.2021 18:55

Letos má začít další akce Povodí Moravy ke zlepšení protipovodňové ochrany Hranic - a to zvýšení ochranných hrází nad jezem. Tato akce navazuje na probíhající rozšiřování hranického jezu.

Hranice: Připravuje se zvýšení hrází na Bečvě
Foto: mesto-hranice.cz
Popisek: Hranice

Bude zahájena přípravnými pracemi, především dojde k nutnému kácení stromů podél hrází, které by mělo začít v pondělí 8. března. Kácení je bohužel nezbytné, město ale usilovalo o to, aby jeho rozsah byl co možná nejmenší. Jednotlivé stromy posuzovali dendrologové, vyjadřovali se i památkáři. Místo pokácených stromů bude realizována rozsáhlá náhradní výsadba.

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8164 lidí

Rozšíření jezu by mělo být dokončeno ještě v letošním roce. Jde o akci Povodí Moravy, která zatím pokračuje podle harmonogramu. A to i navzdory tomu, že loni počasí příliš nepřála a stavba samotnou zasáhly v průběhu roku hned tři povodňové vlny. Jez je od prosince, kdy skončila srážka, napuštěný a práce probíhají za plné jezové zdrže. V současnosti probíhají práce v nadjezí i podjezí a práce na téměř 150 metrovém rybím přechodu.

Rybí přechod

K připravovanému zvýšení ochranných  hrází nad jezem  vydalo Povodí Moravy s.p. tiskovou zprávu (viz příloha). Jde o akci za zhruba 64 milionů korun, která umožní aby město bylo chráněno (společně s rozšířením jezu) před padesátiletou vodou. Větší povodně zachytí pouze vodní dílo Skalička, o jeho přesné podobě však zatím není rozhodnuto. Stavba hrází již má stavební povolení. Na této akci se bude město Hranice podílet finančně takzvaný chráněný subjekt a to maximálně 14 miliony korun.  Bude to rozsáhlá akce, protože zvyšovat se budou obě strany hrází podél Bečvy a to zhruba od úrovně ulice Partyzánská až k jezu. V Kropáčově ulici a také v Sadech Čs. legií bude stávající ochranná zeď zbourána a nahradí ji nová stavba. V Kropáčově ulici bude mít i široké schodiště k Bečvě, aby byla řeka přístupná pro rekreační využití. Zde se původně předpokládalo, že zde zůstane zachována současná zeď, pouze dojde k její opravě a vyplnění zábradlí betonem. Po provedených sondách se však zjistilo, že zeď není tak pevná, jak se předpokládalo a že nejenže neunese navýšení, ale není ani zaručeno, že by vydržela další velkou vodu. Proto zde bude vybudována zcela nová zeď z pohledového betonu. Ta bude nižší, než zeď stávající, ale pro změnu bude mít masivní neprůhledné zábradlí.

Na tuto akci Povodí Moravy přímo navazují dvě investice města. Jednak je to dokončení cyklostezky Bečva, která nyní končí právě u Partyzánské ulice. Ta by měla pokračovat až k mostu, s její stavbou však město může začít, až bude dokončeno nové ohrázování řeky.

A na cyklostezku plynule naváže také revitalizace nábřeží Kropáčova, na které se již připravuje projektová dokumentace na základě vypracované studie architekta Tomáše Kočnara, který se svými spolupracovníky přišel s návrhem zapojení nábřeží, jakožto jedinečného městského prvku, do urbanistické struktury Hranic, ve vazbě na oddychovou zónu v přírodním pásmu podél řeky ve směru k lázním Teplice nad Bečvou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.