Hudba, setkání, lidská solidarita, podpora - to je Vltavotýnská struna

15.06.2017 13:45

Druhou červnovou sobotu se ve 13:05 hodin ozval z Vltavotýnského otáčka zvuk zvonů, který tradičně svolal Vltavotýnské a zahájil v pořadí čtvrtý ročník benefičního setkání folkových kapel. Sedm kapel a zhruba 250 návštěvníků se sešlo kvůli hudbě, společnému posezení a pomoci a lidské solidaritě. Koncert je každoroční součástí veřejné sbírky, kterou Vltavotýnští věnují někomu potřebnému. Letošními příjemci budou dva chlapci Péťa a Martínek, ke kterým osud nebyl příliš laskavý.

Hudba, setkání, lidská solidarita, podpora - to je Vltavotýnská struna
Foto: Týn nad Vltavou
Popisek: Týn nad Vltavou

„S myšlenkou spojit kulturou s lidskou solidaritou jsme přišli před čtyřmi lety, od té doby proběhly tři koncerty, jejichž výtěžek jsme věnovali třeba na opravu místního kostela, či na nákup speciálních pomůcek pro děti s postižením,“ uvedl Miroslav Kantor, předseda sdružení Vltavotýnská struna, které stojí za pořádání benefičních koncertů v Týně nad Vltavou. „I letos jsme koncert zopakovali a zároveň s ním ke Dni dětí odstartovali veřejnou sbírku, jejíž výtěžek v listopadu rozdělíme na speciální léčbu v lázních Klimkovice pro dva malé chlapce z Vltavotýnska.“

Péťa Horák se narodil na podzim roku 2012. Po v podstatě běžném porodu začal rodině nelehký boj, hledání diagnózy. Péťa nelezl, nemluvil, navíc se objevily závažné šedé zákaly obou očí. Martínka potkal podobný osud. Porod v roce 2011 nenaznačoval nic neobvyklého, bohužel další vývoj přinášel obtíže. Když se po intenzivní léčbě zablýsklo na lepší časy a Martínek se dokázal sám posadit, projevil se asi před rokem první epileptický záchvat a Martínek zapomněl vše, co se naučil. Opět nyní stojí na startu navíc s břemenem léčby epilepsie.

Oba chlapce ale spojuje velká podpora rodiny. Každý den dělají vše proto, aby jejich chlapci mohli v budoucnu žít lepším životem, než by se dnes mohlo zdát. Péťa Horák po pobytech v lázních Klimkovice, na které mu přispěl i výtěžek loňského koncertu, udělal opravdu velké pokroky a dle závěrů dětského lékaře má pokračování v započaté léčbě velké šance na další zlepšení. Ke stejným závěrům se dětský lékař kloní i v případě Martínka.

Takový boj rodin je ale hodně náročný, fyzicky, psychicky i finančně, proto by ráda pomohla Vltavotýnská struna, nezisková organizace z Týna nad Vltavou. Na část léčby, kterou nehradí pojišťovny, pořádá veřejnou sbírku. Účastí na koncertě přispěli návštěvníci částkou 20 384 Kč, další finance přibyly díky benefiční dražbě a daru starosty a místostarostky města. Přispívat je možné dále až do 1.11.2017 finančním darem na transparentní účet 115-4479530297/0100, nebo věnovat peníze do zapečetěných kasiček v Týně nad Vltavou. Sbírka podléhá kontrole dle zákona o veřejných sbírkách. Finance budou v listopadu rozděleny na půl a v plné výši věnovány rodinám chlapců na léčbu v Klimkovicích.

„Pokud můžete, pomozte s námi i třeba symbolickou částkou, každá kačka společně s dalšími má obrovský význam. Třeba se i díky naší podpoře jednou postaví Martin a Péťa na vlastní nohy a rozeběhnou se ke svým maminkám,“ doplnil Miroslav Kantor.

Lázně Klimkovice poskytují léčebně rehabilitační péči dětem trpícím spektrem nemocí pohybového ústrojí a přes nesporné výsledky stále nejsou plně hrazeny pojišťovnou. Cena 14 denního pobytu v Klimkovicích činí 24 620 Kč a 28 denní činí 49 240 Kč, k tomu klinická logopedie při lázních Klimkovice cca 8 500 Kč na 4 týdny. Aby měly rehabilitace smysl, musí být opakovány, tudíž jsou pak náklady vysoké. (více informací ZDE)

Sbírka běží od 1.6.2017 do 1.11.2017, každému chlapci věnujeme polovinu celé částky. Sbírka podléhá kontrole Krajského úřadu Jihočeského kraje.

Hračkárna Trnková, Tyršova ul.
Papírnictví OLA Ladislav Říha
Rozmarýnka Horní Brašov
Drogerie DUHA Malostranská ul.
Infocentrum, nám. MíruHračkárna Trnková, Tyršova ul.
Papírnictví OLA Ladislav Říha
Rozmarýnka Horní Brašov
Drogerie DUHA Malostranská ul.
Infocentrum, nám. Míru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…