Jablonec nad Nisou: Aktuální stav příprav projektu prodloužení tramvajové trati

23.03.2019 11:40

Na březnovém zasedání se jablonečtí zastupitelé seznámili se stavem přípravy projektů Terminál veřejné osobní dopravy a Prodloužení tramvajové trati. Zastupitelé vzali zprávu na vědomí.

Jablonec nad Nisou: Aktuální stav příprav projektu prodloužení tramvajové trati
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Stavba prodloužené trati bude pro život města obtížná. Aby město zatížilo jeho chod co nejméně, zkoordinovalo se správci inženýrských sítí jejich opravy a stavby nových. „Stavební ruch se razantně dotkne ulic Budovatelů mezi poliklinikou a Nisou, ulic Poštovní i Soukenné a náměstí Anenského a Dolního. A protože záleží na tom, jak budou uvedené lokality po stavbě vypadat, vyvolali jsme před Vánoci diskuzi s podnikateli i občany, jichž se stavba dotkne a výstupy z ní jsme vtělili do zadání architektonických řešení na prostor Dolního náměstí, Poštovní ulici a okolí a Anenského náměstí,“ vysvětluje náměstek pro rozvoj města Jakub Chuchlík.

Všechny návrhy na podobu daných území jsou v současné době vystavené v parteru radnice. K vidění jsou v běžných provozních hodinách informačního centra, a to až do konce dubna. „Nyní probíhají debaty s autory vítězných návrhů a zapracovávají se připomínky občanů, města a dotčených orgánů,“ říká Chuchlík a slibuje, že o vývoji návrhů bude zastupitele i veřejnost informovat.

Vedení trati se prověřovalo v roce 2015

Nejvhodnější trasa prodloužené tramvajové trati se prověřovala v roce 2015. V březnu 2016 zastupitelé zvolili jako nejvhodnější variantu vedení tramvajové trati Soukennou ulicí přes Dolní náměstí na budoucí dopravní terminál ohraničený ulicemi Kamenná, Lipanská a 5. května. „Tato trasa zůstala s ohledem na neřešitelné majetkoprávní vztahy jako jediná možná,“ vysvětluje vedoucí odboru územního a hospodářského rozvoje Otakar Kypta.

Pak začala veškerá jednání s Dopravním podnikem měst Liberec a Jablonec nad Nisou (DPMLJ), který v roce 2018 začal zpracovávat projekt prodloužení tramvajové trati ze současné pozice na otočce vedle Tyršových sadů do prostoru připravovaného terminálu, kam se soustředí veškeré druhy veřejné osobní dopravy.

Stavba kanalizace a opravy sítí

V ulici Poštovní se bude už letos rekonstruovat jednotná kanalizace a vodovodní řad (projekt SČVaK), plynového potrubí (projekt Innogy) a budovat nová dešťová kanalizace, která odkanalizuje centrum (projekt statutárního města Jablonec nad Nisou – SMJN). Všude, kde se vybuduje dešťová kanalizace, bude rovněž vyměněná kanalizace jednotná a vodovodní řad (SČVaK) i plynové vedení (Innogy) včetně přeložek dalších souvisejících sítí.

Z ulice Soukenné povede nová dešťová kanalizace pod Anenské náměstí, kde vznikne retenční nádrž se zaústěním do řeky Nisy.

„Veškeré výměny sítí se budou koordinovat tak, aby nemohlo dojít k dopravnímu kolapsu ve středu města. To platí také pro vlastní realizaci prodloužení tramvajové trati,“ ujišťuje Kypta a dodává: „Jakmile bude dohodnutá konečná architektonická podoba uličních prostor, bude zpracován podrobný harmonogram jednotlivých etap tak, aby byli co nejméně omezeni jak obyvatelé, tak i podnikatelé.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…