Jablonec nad Nisou: Jak vysokou částkou lze ocenit veřejný zájem?

05.12.2023 13:05 | Tisková zpráva

Vedení statutárního města Jablonec nad Nisou si je vědomé toho, že cena za pozemky u přehrady v lokalitě Tajvan je vysoká. V této výši ji majitel pozemků stanovil už bezmála před deseti lety. Ačkoliv se zástupci města po celou dobu snažili s panem Gojdičem o ceně jednat, nikdy neuspěli. Cena byla vždy daná a nebyla k jednání.

Jablonec nad Nisou: Jak vysokou částkou lze ocenit veřejný zájem?
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Ano, kupní cena je vysoká. Odvolávat se však na znalecký posudek, který v podstatě nesedí, jelikož znalec nemá s čím srovnávat, je chybné. A proto se ptám: jakou částkou lze ocenit veřejný zájem? Jablonecká přehrada je díky své poloze fakticky v centru města jedním z nejvýznamnějších veřejných prostranství s regionálním významem, který přesahuje význam města.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57693 lidí

Faktem je, že pozemky na Tajvaně jsou velmi cenné, a toho si je pochopitelně jejich majitel vědomý. Jak správně připomněl radní Petr Klápště, současný vlastník má na území platné povolení na stavbu ubytovny s kulturním a společenským sálem. A má zároveň patnáct let staré, ale stále platné smlouvy s městem o vybudování přípojek všech sítí přes městské pozemky.

To znamená, že buď on nebo jakýkoliv nový vlastník by na zmíněných pozemcích mohl postavit hotel se zázemím a parkovištěm, soukromou rezidenci či ubytovnu typu Neptun. Rázem by u jablonecké přehrady ubylo další místo k rekreaci nehledě na fakt, že by se porušil přírodní krajinný ráz vodní nádrže.

Tím, že město atraktivní a strategické pozemky koupí, zachová přístupovou komunikaci pro sportovní oddíly, které tu mají své zázemí, sjednotí majetek v tomto území, zachová rekreační plochu pro své obyvatele a zabezpečí některé veřejné zájmy, jako je ochrana nočního klidu, bezpečnost a koordinace akcí. A navíc může kontrolovat, co a v jaké podobě tu vznikne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

16:14 Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

Blanenští radní schválili největší zakázku v historii města. Vybrali zhotovitele, který zbourá stáva…