Jablonec nad Nisou: Jízda na kole na chodník nepatří

07.08.2019 13:02

Jízda na kole po chodníku je nezákonná, přesto se na jabloneckých chodnících cyklisté objevují. Neuvědomují si, že mohou ohrozit nejen chodce, ale také sebe. Jablonecká městská policie se proto na tyto přestupky více zaměřuje, aby předešla případným úrazům. Chodníky mohou k jízdě na kole využívat pouze děti mladší deseti let.

Jablonec nad Nisou: Jízda na kole na chodník nepatří
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Jízda na kole po chodníku je obzvlášť nebezpečná na frekventovaných ulicích, jako je například ulice Palackého, a v časech, kdy obyvatelé Jablonce míří do a ze zaměstnání a chodníky jsou plné chodců. „Žádáme proto cyklisty, aby respektovali dopravní předpisy a využívali pro jízdu na kole stezky pro cyklisty, případně normální vozovku,“ říká ředitel městských strážníků Roman Šípek.

Městská policie nezákonné jízdě na kole po chodnících věnuje zvýšenou pozornost od konce července na základě podnětů od občanů. „Bezpečnost cyklistů a chodců je však pro nás prioritou dlouhodobě. Od ledna do 5. srpna tohoto roku evidujeme 45 přestupků v souvislosti s nesprávnou jízdou na kole. Drtivou většinu jsme vyřešili domluvou, nebo pokutou při spodní hranici správního trestu,“ upřesňuje Roman Šípek.

Podle ředitele městských strážníků Romana Šípka však pouze domluvy a pokuty nestačí. Důležité jsou také prevence a výchova malých cyklistů. Městská policie je proto učí zásady správné a bezpečné jízdy v dopravním provozu na Dětském dopravním hřišti v ulici Podskalí. Děti mohou rovněž získat Průkaz mladého cyklisty jako osvědčení, že pravidla bezpečného pohybu na silnicích ovládají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…