Jablonec nad Nisou: Ostrov uprostřed města by měl nabídnout jedinečné zážitky

06.09.2020 8:38

Na jabloneckém magistrátě se sešla místní pracovní skupina, která se bude zabývat vybudováním návštěvnického centra a bižuterního komplexu v rámci projektu Libereckého kraje Křišťálové údolí.

Jablonec nad Nisou: Ostrov uprostřed města by měl nabídnout jedinečné zážitky
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Skupina pod vedením náměstka primátora Davida Mánka uvažuje o vytvoření jakési bižuterní čtvrti, která v sobě spojí Muzeum skla a bižuterie i celý areál Eurocentra. Cílem je připravit jedinečný zážitek pro návštěvníky města.

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí

Jakýsi „Bižuterní ostrov“ v centru Jablonce nad Nisou, jenž by v sobě spojoval několik funkcí, plánuje vytvořit statutární město a zařadit se tak do krajského projektu Křišťálového údolí. Návštěvník by na ostrově měl najít část výstavní, předváděcí, obchodní a výchovnou včetně kapacitního, moderního zázemí. A pomyslný ostrov by měl být situovaný do areálu Eurocentra.

„Jabloneckou část Křišťálového údolí chápeme jako místo, kde se návštěvník dozví vše o historii místní sklářské a bižuterní výroby, prohlédne si, jak v převážné většině rukodělné výrobky vznikají, co nabízí současní návrháři a místní firmy a bude si moci tyto regionální výrobky zde také koupit,“ říká náměstek primátora David Mánek s tím, že nejprve je třeba vytvořit dobré zadání pro architektonickou soutěž na podobu centra.

„Pokud chceme do jablonecké části Křišťálového údolí zapojit více budov než jen jednu, je třeba přemýšlet v souvislostech, jak se lidé areálem pohybují, kudy do něj vstupují apod. Jsem přesvědčený o tom, že bez nějaké formy architektonické soutěže to nepůjde,“ zamýšlí se jablonecký městský architekt David Pavlišta.

„Předpokládám, že se nyní sejdeme v užším kruhu a vytvoříme precizní zadání k vyhlášení architektonické soutěže,“ připomíná Mánek. Podle svých slov očekává hotový projekt připravený k realizaci v polovině roku 2022. K dalšímu jednání se pracovní skupina Křišťálové údolí – Jablonec n. N. sejde opět v listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Parkoviště u centra Katka se rozšíří

7:37 Opava: Parkoviště u centra Katka se rozšíří

I když při loňském zjišťovacím řízení obyvatelé sídliště Kateřinky stavbu parkovacího domu či věže v…