Jablonec nad Nisou: V Lukášově bude obnovený pomník obětem 1. světové války

19.06.2019 14:05

Započala obnova památníku obětem 1. světové války v Lukášově. Práce potrvají do půlky srpna a cena díla vzešlá z výběrového řízení je 331 tisíc korun, přičemž státní dotace činí 305 tisíc korun.

Jablonec nad Nisou: V Lukášově bude obnovený pomník obětem 1. světové války
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Město se rozhodlo zrekonstruovat lukášovský pomník obětem 1. světové války, který původně stával na kraji dnešní ulice Československé armády. „Odtud byl přenesený – nevíme přesně, kdy – do parčíku vzniklého napojením Lukášovské ulice na ulici Československé armády,“ vysvětluje Ivan Rous ze Severočeského muzea a pokračuje: „V parku se nachází základy – trámoví a spodní základový sokl pomníku. Jeho tělo a hlavice jsou v parku Generála Mrázka. Při odstranění či povalení pomníku přímo v Lukášově byla pravděpodobně poškozena spodní část těla, která byla následně odříznuta. V hlavici byl vybroušen kříž a torzo pomníku bylo opět použito s bronzovou tabulkou, na které je nápis Bojovníkům za svobodu vlasti 1938-1945 a obětem bezpráví 1948-1989.“

Od 17. června začala oprava, která spočívá v osazení existujícího soklu na nové základy a ve zhotovení kopie tehdejšího pomníku, a to podle původní dokumentace. Hotovo by mělo být v srpnu, zhotovitelem díla bude pan Jakub Jurek. „Městu se podařilo získat dotaci z Ministerstva obrany ve výši 305 tisíc korun v rámci Výzvy na zabezpečení péče o válečné hroby,“ říká vedoucí oddělení dotací Iveta Habadová.

„Pro stavbu pomníku se využije stávající trámoví se základovým soklem. Trámoví dělníci rozeberou a sokl otočí o 180 stupňů. Základy podbetonují a jednotlivé díly pomníku spojí ocelovými trny s chemickou kotvou. Pomník by pak měl mít původní výši, a to cca 2,8 metru,“ popisuje opravu Miroslav Kopecký z oddělení investiční výstavby. Na opraveném památníku se objeví původní nápisy ve znění „Zur Erinnerung an unsere im Weltkriege 1914-1918 gebliebenen Heimatsöhne“ (Na památku našich synů, kteří padli za vlast ve světové válce 1914-1918), jména padlých a dále dodatek se jmény obětí z let 1939-1945.
Projekt je realizován za finanční spoluúčasti Ministerstva obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…