Jablunkov: K zásahům jezdí hasiči novým autem

17.01.2017 21:25

První kilometry za prvními výjezdy má za sebou nový dopravní automobil jablunkovských dobrovolných hasičů. Garáž zbrojnice zdobí čtyřkolka, která pomůže při povodních, kalamitách i jako prvotní přístřeší pro postižené neštěstím.

Jablunkov: K zásahům jezdí hasiči novým autem
Foto: archív autora
Popisek: Jablunkov náměstí

Novotou se blýskající vůz předali počátkem ledna slavnostně dobrovolníkům zástupci města Jablunkov, které financovalo největší část nového Volswagen Transporteru, kraje i krajského hasičského záchranného sboru. Celkem novinka vozového parku jablunkovských hasičů přišla na 1,3 milionu korun, 625 tisíc zaplatilo město, 450 tisíc korun přidalo ministerstvo vnitra a zbytek částky doplatil kraj.

Auto, které je nutným a zákonným vybavením jednotky pod označením JPO II, poslouží nejen k zajištění ochrany obyvatel, bude zabezpečovat i ostatní činnost jednotky, tj. přepravu hasičů na školení, soutěže, ale i přepravu techniky. Spolu s dovybavením povodňového přívěsu tvoří celek pro řešení mimořádných událostí, při přívalových deštích, bleskových povodních či větrných smrštích. „Budeme tak moci vyčistit zdroje pitné vody, průmyslovým vysavačem odčerpávat vodu nebo provizorně zakrýt budovy, na kterých došlo ke zničení krytin,“ popsal velitel jablunkovské jednotky David Sadowski.

„Těší mě, že se na území města našla chuť zrealizovat dotační programy a přispět na činnost jednotky. Bez hasičů, kteří působí ve města Jablunkov, ani bez ostatních v okolních obcích, bychom si činnost nedokázali přestavit, a už vůbec ne v zimních měsících,“ řekl Vojtěch Nezval, ředitel hasičů územního odboru Frýdek-Místek.

Tisíce šťastných kilometrů popřál autu také náměstek krajského ředitele HZS MSK Radim Kuchař spolu se starostou Jiřím Hamrozim. „Přeji vám, abyste se vždy v tomto autě ve zdraví vraceli z výjezdů. Děkuji za vaši práci, za vaši službu, protože to určitě není jednoduché vstávat třeba ve dvě ráno a jít do mrazu hasit požár,” řekl Hamrozi. Pak už nastala ona slavnostní chvíle křtu, kterého se ujal nejstarší člen jablunkovských „dobráků“ Jan Legierski. Přítomní mohli také okouknout vůz nebo usednout za volant.

I další dárky pomůžou hasičům během zásahů. Jde o vyvětvovací pilu, kterou pořídil jednotce odbor životního prostředí, kalové čerpadlo od Technických služeb Jablunkov a tolik potřebný průmyslový vysavač na vodu a bahno, který byl financován z rozpočtu krizové připravenosti. Od poloviny loňského roku pracují hasiči také s toximetrem pro měření koncentrací oxidu uhelnatého. „Za tu dobu pomohl jednotce při několika událostech odhalit únik smrtelných koncentrací oxidu uhelnatého a zachránit tak celkem 10 osob,” dodal Sadowski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

7:17 Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

Komunitní zahrádka s piknikovým sezením je projekt, který se objevil v seznamu návrhů v rámci partic…