Jak lépe využít veřejný prostor? Evropští odborníci o tom jednali v Liberci

13.02.2017 14:26

Mezinárodní tým odborníků z měst zapojených do projektu RetaiLink jednal 8. a 9. února v Liberci o tom, jak lépe využívat veřejný prostor. Šlo již o třetí nadnárodní setkání projektových partnerů a předních evropských expertů na danou problematiku.

Jak lépe využít veřejný prostor? Evropští odborníci o tom jednali v Liberci
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

V rámci projektu, do kterého se Liberec připojil v roce 2016, a který je financován z Evropského fondu regionálního rozvoje programu URBACT III, společně vytvářejí řešení a strategii napomáhající oživení maloobchodu a městského centra.

Do Liberce proto zamířila padesátka odborníků na územní plánování a nakládání s veřejným prostorem z Velké Británie, Španělska, Chorvatska, Francie, Nizozemí, Rumunska, Itálie a Maďarska. Za liberecký magistrát se zúčastnili pracovníci odborů strategického rozvoje a hlavního architekta. Už při loňské první návštěvě evropští experti společně s libereckým projektovým týmem identifikovali nejzásadnější bariéru rozvoje maloobchodu a městského centra v Liberci. Tím je právě využívání veřejného prostoru, který by měl být řešený tak, aby byl atraktivní pro Liberečany i návštěvníky města.

„Na rozdíl od hlavních měst mají mnohá středně velká města vyprazdňující se centra a neví, jak do nich přitáhnout zákazníky. Takže se ptáme, co dělat pro to, aby lidé chtěli v našich městech nakupovat,“ uvedla Angels Chacón, náměstkyně primátora španělského města Igualada, které leží nedaleko Barcelony.

V Liberci se účastníci zaměřili na lokalitu Papírového náměstí, která vzešla i z nedávno sestavené „Pocitové mapy“ jako jedna z nejtíživěji vnímaných lokalit v Liberci. Exkurzi po této části města vedl místní patriot a podnikatel Rudolf Hůlka, který s městem začal spolupracovat na postupné revitalizaci zanedbaných teras.

„Seznamujeme se s tím, jak problém s vylidňováním centra řeší v jiných evropských městech. Při setkání přitom nešlo jen o výměnu cenných zkušeností. Využili jsme i toho, že k nám přijeli experti z různých zemí, řekli nám, jak na ně působí naše městské centrum a jednotlivé obchody, a podělili se o své nápady. Osobně jsem rád, že se Liberec začíná zapojovat do mezinárodních projektů, protože máme na to být na mapě Evropy více vidět,“ řekl náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

V Liberci by se měla podle zahraničních expertů výrazně vylepšit například prezentace obchodů, aby navenek působily jednotnějším dojmem. To samé platí i pro povrchy komunikací a veřejnou zeleň. V neposlední řadě by město mělo definovat oblast samotného centra města a funkci jednotlivých lokalit, například Sokolovského náměstí, které je dnes spíše parkovištěm. Doporučení je i nastavit takový orientační systém pro turisty, aby jednoduše pochopili, kudy a kam jít.

„O sjednocení vizuálního stylu ulic v centru města uvažujeme už delší dobu. Nicméně nejsem zastáncem dalších vyhlášek a regulací, vhodnějším řešením by bylo řešit to dobrovolnou a osvětovou akcí. Podnikatelé sami musí přijít na to, že když ulice i jejich zásluhou lépe vypadá, tak to prospěje i jim samotným,“ uvedl primátor Liberce Tibor Batthyány.

„Dobře víme, co centrum potřebuje. Jednak přitáhnout aktivní kulturní a společenský život, o což se snažíme - počet venkovních akcí rapidně vzrost. Dále jde o celkovou kultivaci prostředí, investice do infrastruktury i modernizaci systému parkování. Neméně podstatnou věcí je i to, aby lidé mohli ve městě svobodně podnikat, tedy neomezovat podnikání, které je v této zemi legální,“ doplnil primátor. „Na výsledky projektu jsem zvědavý. Myslím si však, že klíčové problémy, které řeší, už známe,“ dodal.

Snahou projektu RetaiLink je řešit současný útlum maloobchodu v ulicích centra měst, který je způsoben výstavbou řady moderních obchodních center, přebytku obchodních ploch a tím, že lidé stále více nakupují na internetu a do malých obchodů přestávají chodit. Tento trend je možné sledovat v celé Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…