Jeseník: Slavnostní otevření Muzikantské stezky a obnova dvou pramenů

11.10.2019 21:10

Kdysi tudy chodili muzikanti, nyní především turisté. Řeč je o Muzikantské stezce spojující město Jeseník s lázněmi, která se uplynulý pátek dočkala slavnostního otevření. Zároveň v tento den došlo k obnovení dvou pramenů, Sofiina a Editina. Všechny tři akce proběhly v rámci Týdne Vincenze Priessnitze, jenž se letos nesl v duchu 220. výročí jeho narození.

Jeseník: Slavnostní otevření Muzikantské stezky a obnova dvou pramenů
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

Muzikantskou stezku, kterou s oblibou využívají pěší, dokončila stavební firma poměrně nedávno. „Jednalo se o terénní úpravy v úseku dlouhém přibližně 330 metrů, a to v horním partu zmiňované stezky. Spodní část se realizovala v minulosti. Součástí prací bylo také umístění odpočívadla z dřevěných lavic a informační tabule na tomto úseku,“ uvedl vedoucí oddělení investic Jiří Uher.

Lidé zároveň jistě ocení i obnovu Editina pramene, který se nachází poblíž Muzikantské stezky na konci třešňové aleje v místě, kde dříve stávaly tři statky: Láska, Víra a Naděje. Dnes jejich minulost připomínají jen kamenná torza a znovu vyvěrající pramen.

Rekonstrukce horní části Muzikantské stezky a obnova Editina pramene jsou součástí projektu pod názvem Za dědictvím V. Priessnitze, jenž prohlubuje spolupráci s Vysokou školou v Nyse. „Mezi projektovými aktivitami budou také společné workshopy studentů architektury s místními studenty středních škol. Polští studenti také navrhnou řešení dalšího rozvoje prostoru v okolí Editina pramene,“ řekl Jan Mrosek, vedoucí oddělení cestovního ruchu.

Na zmiňovaný projekt v hodnotě 1,1 milionu korun získal Jeseník příspěvek z Fondu mikroprojektů Euroregionu Praděd. Zbytek peněz uhradí město ze svého rozpočtu. Součástí dne bylo také slavnostní vysvěcení Sofiina pramene na Ripperově promenádě v areálu lázní. Pramen nese jméno manželky věhlasného „vodního doktora“ Vincenze Priessnitze, jejíž podobu při obnově pramene ztvárnila jesenická výtvarnice Iva Svobodová Pretschová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

7:17 Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

Statutární město Děčín hledá podporu pro změnu legislativy, týkající se fungování výchovných ústavů …