Jičín: Centrum pro poradenské a sociální služby na autobusovém nádraží je v provozu

23.09.2020 14:51

Polyfunkční komunitní centrum je otevřeno. Slavnostní přestřižení pásky se uskutečnilo v pondělí 21. září 2020. Takzvaná bývalá VZP jako by zmizela z autobusového nádraží a na jejím místě stojí moderní sídlo pro poradenské a sociální služby.

Jičín: Centrum pro poradenské a sociální služby na autobusovém nádraží je v provozu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Stavební práce spočívaly v kompletní výměně pláště budovy a v celkové rekonstrukci vnitřních prostor. Z původní budovy zbyl pouze skelet. Práce začaly na podzim 2018 a probíhaly do jara letošního roku. Celkově přišly na cca 62 milionů Kč včetně DPH, s financováním městu výrazně pomohla dotační podpora.

„Městu Jičín se povedlo naplnit objekt životem, který bude sloužit všem občanům Jičína i okolí. Z budovy, se kterou si nikdo dlouhou dobu nevěděl rady, jsme udělali moderní bezbariérový objekt plný života. Zlepšili jsme podmínky i Pedagogicko-psychologické poradně, kde to bude tak, za prostory město Jičín od Královéhradeckého kraje bude získávat nájem. Za tím vším je obrovské množství práce různých lidí, a těm všem bych chtěl za jejich práci poděkovat,“ uvedl místostarosta Mgr. Petr Hamáček, který má v gesci sociální oblast a školství.

Symbolickou pásku přestřihli starosta JUDr. Jan Malý, místostarosta Mgr. Petr Hamáček a představitel firmy Chládek a Tintěra Pardubice a.s. Ing. Martin Kvírenc. Královéhradecký kraj zastupoval vedoucí odboru sociálních věcí, pan Ing. Jiří Vitvar. Do objektu se již nastěhovaly všechny organizace a budova je nyní zcela naplněná. Slouží novému účelu. V domě nyní sídlí pedagogicko-psychologická poradna a speciální pedagogické centrum, dále Péče o duševní zdraví, Tyflocentrum, Občanské poradenské středisko a Oblastní charita Jičín. Firma BusLine zde má informační kancelář. Pracovníci těchto organizací se zúčastnili slavnostního otevření.

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí

Samotné stavební práce byly zahájeny v druhé polovině roku 2018. Tehdy šlo o onen pověstný „konec začátku“. Výstavbě totiž předcházel dlouhodobý proces, během něhož se řešilo, k čemu vlastně by chátrající budova na autobusovém nádraží měla sloužit. V předrevoluční době byla sídlem místní KSČ, po sametové revoluci byla pobočkou Všeobecné zdravotní pojišťovny. O něco později stala místem ordinací, avšak zhoršující se technický stav naznačoval, že objekt, jakkoliv stojí v zajímavé lokalitě našeho města, bude uzavřen, pakliže nedojde k rozsáhlé rekonstrukci. V roce 2007 budovu koupilo město Jičín, protože reálně hrozilo, že se dům stane místem kriminogenních jevů. Zůstávalo otázkou, jak objekt využít a jak případnou rekonstrukci financovat. Byly vypracovány dvě projektové dokumentace, a to zvlášť na rekonstrukci vnějšího pláště a interiéru – jejich autory jsou Ing. Roman Jandera a kolektiv Ateliér Zídka. V roce 2016 Zastupitelstvo města Jičína schválilo přestavbu objektu na centrum sociálních služeb.

Stavební náklady dosáhly téměř 62 milionů Kč včetně DPH, avšak financování usnadní hned tři dotace. V součtu jde o dotační podporu přibližně ve výši 35 milionů Kč. Město Jičín uspělo s žádostí o dotaci na snížení energetické náročnosti budovy, tedy na rekonstrukci pláště, dále na vybudování polyfunkčního komunitního centra pro poskytovatele sociálních služeb, a třetí dotace byla cílena na výstavbu sídla pro školskou poradenskou službu. Poskytovateli dotací jsou Operační program Životní prostředí a Integrovaný regionální operační program.

Všechny poradenské a sociální služby, které nyní jsou v polyfunkčním centru, svou činnost dříve vykonávaly v nevyhovujících podmínkách. Podstatnou nevýhodou také bylo, že byly roztroušené po městě. Nyní se nachází v jednom objektu, a tak mohou sdílet své zkušenosti. Mohou také pořádat společné akce. Všechny služby jsou často navštěvované občany a nové centrum splňuje nejpřísnější kritéria bezbariérovosti a bezpečného prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…