Jičín: Chráněné bydlení - sociální služba, která úspěšně expanduje

27.02.2018 12:15

Dům v Židovské ulici, č. p. 256 je již kompletně zaměřen na poskytování Chráněného bydlení. Tomuto účelu začala sloužit v dané budově i poslední, v pořadí již dvanáctá bytová jednotka. Na konci loňského roku ji zrekonstruovala Správa nemovitostí města Jičína. Sociální služby města Jičína, které jsou příspěvkovou organizací, hlásí plnou obsazenost stávajících bytů i vysoký zájem o tuto službu. V čem přesně spočívá?

Jičín: Chráněné bydlení - sociální služba, která úspěšně expanduje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Na úvod je třeba říct, že Chráněné bydlení je v našem kraji stále zřídkakde vídanou službou a Jičín jako celek je průkopníkem; obzvlášť když přihlédneme k faktu, že v našem městě paralelně funguje spolek Péče o duševní zdraví. Díky Chráněnému bydlení člověk s mentálním nebo duševně chronickým postižením dostane příležitost se o sebe sám starat. Samozřejmě ve speciálním režimu, kdy je odborná péče neustále na dosah a připravena plnit specifické potřeby. Tím, že klient obývá „vlastní“ byt, je motivován naučit se základním životním požadavkům, jako jsou organizování času, pečování o domácnost, praní prádla nebo obstarání stravy, ať už vařením, objednáním či navštívením jídelny. Je to právě onen běžný životní provoz, co člověka s duševním či mentálním postižením vede ke zlepšování sebe sama. Tento impulz je pochopitelně mnohem silnější, než kdyby svůj čas trávil v léčebně.

„Klientům pomáháme, aby se naučili pečovat o sebe. Služba by v ideálním případě měla být na dobu určitou. Měla by vést k tomu, že klient Chráněné bydlení opustí a přesídlí například do běžného nájmu. Ne vždy se tento ideální stav podaří, potom klient zůstává v Chráněném bydlení. Stále je to však lepší, než kdyby zůstával v léčebně,“ uvedl ředitel Sociálních služeb města Jičína Mgr. Tomáš Kolátor.

Chráněné bydlení začínalo s pěti byty

Byty jsou 1+kk, mají základní vybavení nábytkem a také nabízí kuchyni, koupelnu a předsíň. Služba je placená, většina klientů má však jediný příjem ve formě invalidního důchodu, a proto je sazba nastavena solidárně, s přihlédnutím k jejich výši. Horní hranice je přibližně 4000 tisíce Kč včetně energií a vodného, stočného. V domě v Židovské ulici je tedy nyní dvanáct bytů pro Chráněné bydlení, jeden byt tvoří zázemí pro pečovatele a jeden byt je tzv. cvičný. Pracovníci zde přebývají během pracovních dnů od 7 do 19 hodin, během víkendů a svátků od 7 do 13 hodin. S každým klientem je služba individuálně plánována, podle jeho specifických potřeb. Cena poskytované služby je 100 Kč na hodinu.

Chráněné bydlení v Jičíně začínalo s pěti byty na konci roku 2014. Původně v domě v Židovské ulici přebývali rovněž běžní nájemníci, ve svůj nynější účel se proměňoval postupně. Dům je bariérový, proto služba bohužel nemůže být nabídnuta lidem, kteří se potýkají také s vážným tělesným hendikepem. Do dnešní doby už se zde prostřídalo zhruba 15 klientů. Zpřístupnění dvanáctého bytu je tudíž určitým završením procesu. Kapacita nyní postačuje, i když zájem je trvale velmi vysoký. „Pro Jičín a okolí je to významná služba, která účinně předchází frustracím jednotlivců. Vedle toho jsem rád, že dříve téměř prázdný dům byl naplněn životem a zanedbaná zahrada se proměnila v pěkný koutek v centru města,“ uzavírá místostarosta Petr Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…