Jičín: Město rozděluje v dotačních programech přes 4,5 milionu Kč

21.02.2017 18:12

Kultura, sport i cestovní ruch, to jsou oblasti, které Jičín každoročně systémově podporuje v tzv. dotačních programech. V rozpočtu je pro tyto aktivity vyčleněno zhruba 4,2 milionu Kč.

Jičín: Město rozděluje v dotačních programech přes 4,5 milionu Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Žádat o dotaci mohou fyzické i právnické osoby, spolky, kluby, sdružení ad., a to dle stanovených podmínek. Žádosti lze posílat pouze od března do května 2017. Získat finanční prostředky je možné také mimo tyto programy, a to formou individuální dotace, které během roku jednotlivě posuzuje Rada města. Zde je připraveno k rozdělení dalších 320 tisíc Kč.

Podporovat místní sportovní a kulturní aktivity nebo přilákat do Jičína více turistů. K tomu mají napomáhat dotační programy iniciované městem Jičín. „O grantové peníze může v termínu požádat kdokoliv, kdo chce na území města Jičína pořádat jakoukoli aktivitu, či propagovat naše město v ČR i za hranicemi,“ říká starosta JUDr. Jan Malý. „Protože letos slavíme výročí 50 let pohádkové postavičky Rumcajse, očekáváme větší zájem o dotace na aktivity spojené právě s touto tématikou, ať už se jedná o kulturní a sportovní akce či propagaci,“ dodává JUDr. Malý. Na programové dotace je letos v rozpočtu vyčleněno 4 240 000 Kč, což zhruba odpovídá požadavkům z minulých let. Dalších 320 000 Kč je připraveno pro individuální žádosti.

Všechny žádosti je nutné odevzdat na podatelně Městského úřadu v předem stanoveném termínu a na daném formuláři. Po uzavření přihlášek posuzují jednotlivé požadavky a projekty členové příslušných komisí a dle daných pravidel rozdělí finanční prostředky. Ty pak komise navrhnou Radě města ke schválení. O příspěvcích vyšších než 50 000 Kč pak rozhoduje Zastupitelstvo. Mimo dotační programy lze žádat o finance Radu města také individuálně - např. o podporu aktivit, které stojí na pomezí jednotlivých oblastí. Žádat je možné kdykoliv během roku.

Oproti loňsku došlo v oblastech podpory k některým změnám. „Podporované oblasti jsme letos v cestovním ruchu zjednodušili na čtyři. Změna bude také při způsobu hlasování komise – převzali jsme stejný systém, jako má komise pro kulturu. Hlasování bude probíhat elektronicky, kdy jednotliví členové v tabulce přidělí určitý počet bodů a systém pak automaticky spočítá výši podpory,“ informuje Mgr. Alena Stillerová z odboru kultury a cestovního ruchu. Pro kulturní aktivity zase nově platí, že si členové spolku či jakéhokoliv jiného sdružení mohou vyplácet odměnu na základě sepsané dohody nebo smlouvy o dílo a ve výjimečných případech, především u akcí nad 30 000 Kč, si mohou požádat o vyplacení zálohy do 50 % celkově přiznané částky,“ uvádí vedoucí odboru kultury Marie Faruzelová. V oblasti sportu se změny týkaly především vyúčtování. „Dle zákonných požadavků jsme upravili sankce v případě nedoložení vyúčtování dotace či dalších porušení smlouvy o dotaci. Na sport jsme z rozpočtu města získali o 20 000 Kč navíc oproti loňsku, posílena byla oblast pro hendikepované sportovce. Požadavek vzešel ze sportovní komise,“ říká za svou oblast Ing. Miroslav Kazda, vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy.

Podpora cestovního ruchu

 

Žádat mohou jak fyzické, tak právnické osoby s výjimkou příspěvkových organizací města Jičína. Letos zastupitelé v rozpočtu města schválili pro cestovní ruch příspěvek v max. výši 250 000 Kč. Zájemci jsou povinni o dotaci žádat písemně, a to dle připraveného vzoru, který je k dispozici na webových stránkách města. Žádost se podává na podatelnu Městského úřadu Jičín v období od 22. března 2017 do 20. dubna 2017.

Podporované oblasti v cestovním ruchu jsou rozděleny takto:

a) Tvorba turistických produktů s důrazem na téma Rumcajs
Podpora až 80 % uznatelných nákladů.

b) Rozšíření poskytovaných služeb v rámci CR a zlepšování jejich kvality
Podpora až 70 % uznatelných nákladů.

c) Propagace města Jičína        
Podpora až 60 % uznatelných nákladů.       

d) Spolupráce s partnerskými a zahraničními městy s důrazem na partnerská města Jičína
Podpora až 50 % uznatelných nákladů.

Podpora kultury

Žádat mohou jak fyzické, tak právnické osoby s výjimkou příspěvkových organizací města Jičína. Letos zastupitelé v rozpočtu města schválili na kulturu příspěvek v max. výši 550 000 Kč. Zájemci jsou povinni o dotaci žádat písemně, a to dle připraveného vzoru, který je k dispozici na webových stránkách města. Žádost se podává na podatelnu Městského úřadu Jičín v období od 22. března 2017 do 20. dubna 2017.

Podporované oblasti v kultuře jsou rozděleny takto:

a) Podpora kulturní akce vč. podpory vzniku uměleckého díla, tj. např. na pořádání festivalů všeho druhu, koncertů, divadelních představení, cyklu přednáškových akcí, apod. Za umělecké dílo lze považovat např. cyklus obrazů určených pro veřejně prospěšný účel apod.

Podpora až 70 % uznatelných nákladů.

b) Podpora činnosti spolků - podpora se uděluje např. na pokrytí části nákladů spojených s úhradou pronájmů zkušebny, ateliéru apod., jejich vybavením, nákupem notového materiálu, úhradou profesionálních spolupracovníků, náklady na zkoušky, veřejná vystoupení.

Podpora až 50 % uznatelných nákladů.

c) Vydání hudebního nosiče/publikace – podpora autora/ů audiovizuálních děl nebo jejich vydavatelů.

Podpora až 50 % uznatelných nákladů.

Podpora sportu

Pro podporu sportovních aktivit byly vyhlášeny dva programy. První z nich je určen pro kluby HBC Jičín (házená) a FBK Jičín (florbal). Těm dává město každoročně finanční příspěvek na podporu vrcholového sportu. Letos jim zastupitelé v rozpočtu města schválili příspěvek stejně jako vloni - 650 000 Kč pro HBC Jičín a 300 000 Kč pro FBK Jičín. Druhý program je určen pro ostatní sportovní kluby a aktivity v oblasti sportu, které město podporuje částkou ve výši 2 490 000 Kč. Žádat mohou jak zapsané spolky, tak fyzické osoby. Kluby a oddíly jsou povinny o dotaci žádat písemně, a to dle připraveného vzoru, který je k dispozici na webových stránkách města. Žádost se podává na podatelnu Městského úřadu Jičín v období od 3. dubna 2017 do 2. května 2017 do 14 hod.

Podporované oblasti ve sportu jsou rozděleny takto:

a)        Na pravidelnou sportovní činnost mládeže 19 let a mladší – 920 000 Kč

b)       Na významné sportovní akce – 150 000 Kč

c)        Na činnost zdravotně postižených sportovců – 70 000 Kč

d)       Na podporu trenérů mládeže – 850 000 Kč                                                  

e)        Na činnost seniorů (trenéři a první z MČR a medailisté z ME a MS) – 50 000 Kč           

f)       Na vrcholový sport – 450 000 Kč (s výjimkou klubů, které žádají samostatně)

Podrobné podmínky a formuláře ke všem dotacím jsou ke stažení na www.mujicin.cz v pravém menu - Poskytované dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…