Jičín: Rekonstrukce Valdštejnského zámku přinese dočasná omezení provozu

18.01.2024 19:06 | Tisková zpráva

Rada schválila úpravy smluv o výpůjčce prostor ve Valdštejnském zámku. Ten je v majetku města a nyní začíná další etapa jeho rekonstrukce. Po dobu stavebních prací bude provoz nutně omezen, což se dotkne Základní umělecké školy J. B. Foerstera, Okresní agrární komory a Městského informačního centra.

Jičín: Rekonstrukce Valdštejnského zámku přinese dočasná omezení provozu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Prostory, které je nutné použít při stavebních pracích, se z výpůjčky vypouští. Rekonstrukce se samozřejmě nejvíce týká Regionálního muzea a galerie, které již v září 2023 uzavřelo muzejní prostory, aby se vystěhovaly. Během rekonstrukce také přesídlí domovník (zaměstnanec městského úřadu), který má ve výpůjčce byt v zámku.

Město Jičín bude prostřednictvím firmy BFK service a.s. realizovat rozsáhlé stavební práce, přičemž dojde k vestavbě výtahu do zámku a rekonstrukci rozvodů ústředního topení, zdravotechniky a elektroinstalace v části objektu. Díky novému výtahu bude zámek bez bariér.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26587 lidí

Kromě prací, jež bude financovat město Jičín, bude další práce realizovat Královéhradecký kraj skrze svou příspěvkovou organizaci Regionální muzeum a galerii, která má s městem Jičín uzavřenou nájemní smlouvu. Půjde o modernizaci expozičních prostor, stávajících hygienických zázemí, obslužného prostoru včetně pokladny a chodeb, takže celkově bude zasaženo 40 procent zámeckých prostor pronajímaných regionálnímu muzeu.

Navíc po přestavbě muzejních prostor bude následovat dodání nového inventáře a muzeum získá novou, moderní stálou expozici. Z toho důvodu byl vypracován dodatek č. 1 ke smlouvě o nájmu s Regionálním muzeem a galerií. Dodatek ponižuje výši nájemného o čtyřicet procent, jelikož místnosti nebude možné využívat.

Velkým přínosem bude bezbariérový přístup a nové rozvody v části zámku. Město Jičín, které je vlastníkem zámku, ho postupně po etapách rekonstruuje. Vzhledem ke stáří historického objektu naneštěstí dochází k nepříjemným poruchám rozvodů, které vždy paralyzují užívání prostor. Havarijní situace přináší mimořádné náklady.

Dalším velkým přínosem rekonstrukce bude nová expozice v regionálním muzeu, která provede návštěvníka dějinami Jičínska od nejstarších dob. Bude edukativní, interaktivní a hravá a bude naplňovat aktuální trendy pro stálé expozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

16:14 Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

Blanenští radní schválili největší zakázku v historii města. Vybrali zhotovitele, který zbourá stáva…