Jičín: Výstavba infrastruktury pro novou obytnou zónu v lokalitě Kasárna

04.03.2022 9:15 | Tisková zpráva

Jičín navazuje na odkaz prvorepublikového architekta Čeňka Musila. Čtvrť Čeřovka a Valdštejnovu lipovou alej propojí desetihektarová obytná zóna.

Jičín: Výstavba infrastruktury pro novou obytnou zónu v lokalitě Kasárna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Smlouvy na výstavbu infrastruktury, podzemních sítí a veřejných prostranství v pondělí 28. února 2022 podepsal za město Jičín starosta JUDr. Jan Malý a za SNMJ, a.s. Petr Hamáček a Jan Malý. Za sdružení firem EUROVIA CS, a.s. a Stavoka Kosice, a.s. smlouvu potvrdili Ing. Michal Šumpík a Ing. Lukáš Horálek. Podepsána byla i smlouva na technický dozor (TDS), který zajistí sdružení firem FRAM Consult a.s. a IPSUM CZ s.r.o., a také smlouva o úvěru s Československou obchodní bankou, a.s.

„V pondělí 28. 2. 2022 jsem podepsal jménem města 3 důležité smlouvy. Podpisem těchto smluv končí významná etapa přípravy lokality Kasárna k zástavbě rodinnými domky a obytnými domy. Všem našim zaměstnancům a dalším zúčastněným osobám chci tímto poděkovat za odvedenou práci. Začíná však nová, tvůrčí etapa vybudování infrastruktury a vytvoření podmínek na samotnou výstavbu. Věřím, že našim občanům vytvoříme podmínky k samotné výstavbě rodinnými domky a obytnými domy, aby tam mohli spoluvytvářet novou část Jičína v této krásné lokalitě,“ zhodnotil starosta města Jičína JUDr. Jan Malý.

„Od roku 2012 působím ve funkci místostarosty a po celou tuto dobu se vine příprava revitalizace lokality kasáren, která se skládala z mnoha výkupů pozemků, veřejných zakázek, jednání s dotčenými orgány, změny územního plánu a mnoha dalších jednotlivostí, do kterých byli zapojeni desítky lidí. Všem bych chtěl za jejich úsilí poděkovat, jejich práce bude konečně naplněna, doufejme, že ke vší spokojenosti, samotnou stavbou. I během ní se dají očekávat mnohé problémy, které, jak věřím, budou také úspěšně vyřešeny,“ sdělil místostarosta Mgr. Petr Hamáček.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Cena investiční akce „Infrastruktura Kasárna“ je 208 246 762,54 Kč včetně DPH. Ve veřejné zakázce zvítězilo právě sdružení firem EUROVIA CS a Stavoka Kosice, které ze čtyř uchazečů nabídlo nejnižší cenu a zároveň splnilo všechny kvalifikační požadavky. Práce potrvají 35 měsíců. Postavena bude kompletní infrastruktura na ploše deseti hektarů, včetně inženýrských sítí, komunikací a veřejných prostranství. Vzniknou tak parcely pro rodinné a bytové domy. Uprostřed čtvrti bude malé náměstí, lokalita získá také novou zeleň a herní prvky pro děti. Do prací jsou také zahrnuty výstavba teplovodu a rekonstrukce ulice Čsl. armády. Předmětem díla je rovněž odstranění staré dvoupodlažní kasárenské budovy se sedlovou střechou.

Nové parcely město Jičín nabídne k prodeji. Ten bude probíhat formou elektronické aukce, ale o podrobnostech ani o zahájení prodeje ještě není rozhodnuto. Město Jičín bude včas informovat. Aby nová zástavba odpovídala architektonickému a urbanistickému stylu Čeřovky, jsou pro domy stanoveny vzory, navržené architektonickou kanceláří Cuboid architekti s.r.o.

Tuto velmi rozsáhlou investiční akci bude město financovat pomocí úvěru. Jičín si půjčí 180 milionů Kč s úrokovou sazbou 3měsíčního PRIBORu a marží banky 0,06 % p. a. K 28. 2. 2022 je výše takto vypočteného úroku 4,79 % p. a. Jičín začne úvěr splácet v posledním čtvrtletí 2025 a poslední splátka je plánována na rok 2037, avšak splácení může být významně urychleno pomocí výnosů z prodeje parcel. Je vhodné dodat, že Jičín nemá žádný dřívější dluh, veškeré starší úvěry jsou splaceny.

V pondělí 28. února podepsal starosta JUDr. Jan Malý také smlouvu na technický dozor stavebníka a BOZP. Cena díla je 3 454 308 Kč včetně DPH. Veřejnou zakázku vyhrálo sdružení firem FRAM Consult a.s. a IPSUM CZ s.r.o. Protože technický dozor je de facto zástupcem investora během stavby a zástupci města chtěli dobře znát ty, co ho budou zajišťovat, bylo stanoveno vícekriteriální hodnocení, které zahrnovalo i strukturované pohovory s vedoucím týmu TDS, kterým byla určena 20 % váha. Váhou 30 % byly hodnoceny předchozí zkušenosti a 50 % tvořila nabídková cena.

Všechny zmíněné veřejné zakázky realizovalo město Jičín ve své režii. V rámci zadávacích procesů byla použita celá řada legitimních nástrojů z oblasti veřejných zakázek a odpovědného veřejného zadávání. Město uspořádalo např. před vypsáním zakázek setkání s potenciálními dodavateli v konceptu meet the buyer. Dále byly realizovány dle § 33 zákona o zadávání veřejných zakázek písemné předběžné tržní konzultace se stavebními společnostmi a bankovní ústavy předložily indikativní nabídky, na základě kterých bylo následně realizováno poptávkové řízení. V rámci odpovědného veřejného zadávání je požadováno po vítězném dodavateli zřízení bankovního účtu k nahlížení pro město Jičín. Dodavatel je dále povinen ve stanovených frekvencích předkládat monitorovací zprávy, ve kterých bude zaznamenáváno splnění požadavků daných městem, např. jakým způsobem jsou eliminovány hluk, prach, otřesy a emise, které budou vznikat stavební činností. Vítězný dodavatel musí rovněž akceptovat etický kodex a také provést alespoň 2 exkurze pro žáky s cílem podpořit zájem o technické vzdělávání dětí. Tým TDS musí umožnit dlouhodobou praxi pro studenta VOŠ nebo VŠ technického směru.

Jde o jednu z největších stavebních akcí v moderní historii Jičína. Lokalita mezi čtvrtí Čeřovka a lipovou alejí se kompletně promění. Kromě nové obytné zóny zde vznikne soukromé SeniorCentrum, které staví společnost SeneCura ve dvou bývalých kasárenských budovách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…