Jičín bude hledat řešení, jak prodloužit životnost dřevěných soch u Knížete

04.11.2017 10:37

Na cestu u rybníka Kníže dohlíží čtveřice dřevěných soch, jež vznikla po pokácení jasanů ztepilých v zimě 2006 – 2007. Díla byla tehdy vytvořena s myšlenkou, že vzhledem k materiálu nevydrží navěky. Nyní jsou již ve velmi špatném stavu a město hledá řešení, jak jim dodat ještě nějaký čas. Odbor životního prostředí předložil konkrétní návrhy, které RM schválila.

Jičín bude hledat řešení, jak prodloužit životnost dřevěných soch u Knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

U všech soch dochází ke hnilobě a materiál degradují plodnice hub. Hlavní problém spočívá v tom, že jde o torza stromů spojených s kořeny a že dochází ke vzlínání vláhy, čímž vznikají příznivé podmínky pro rozpuk cizopasníků. Zástupci města provedli zkoušku zatlačením 15 cm dlouhého šroubováku do dřevěných těl, na jejímž základě zjistili, že sochy se v míře poškození odlišují.

Nejhůře je na tom víla, u které samovolně dochází k odpadávání dřeva a šroubovák do dřeva zajel bez vyvinutí velké síly. Odbor životního prostředí navrhuje provést zkoušku hniloby delším předmětem, obehnat sochu plůtkem kvůli bezpečnosti a v případě dalšího zhoršování kondice sochu na jaře odstranit. Jen o něco lépe je na tom rybář, u kterého je doporučen stejný postup. Naopak čert a vodník jsou zatím relativně v kondici, neboť šroubovák se do nich podařilo zatlačit pouze na pár centimetrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…