Jičín uspořádá celostátní konferenci sdružení historických sídel

09.07.2018 13:46

Jičín zvítězil ve výběrovém řízení na pořadatele celostátní konference Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Naše historické město tak pohostí zástupce z několika desítek měst ze všech koutů naší vlasti.

Jičín uspořádá celostátní konferenci sdružení historických sídel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Nelze vyloučit ani zahraniční účast, protože na letošní konferenci, která se uskutečnila v březnu ve Valticích, hostovali také vybraní zástupci ze Slovenska. Konference se uskuteční od 3. do 5. října. Rada města věc vzala na vědomí.

Pořádání konference je prestižní záležitostí. Vybrání Jičína svědčí o tom, že naše město má v péči a popularizaci památek celorepublikovou proslulost. Jičín ve sdružení reprezentuje místostarosta Mgr. Petr Hamáček, který bude i garantem konference. Uchazeč musí v přihlášce uvést i koncepci konference a tematické zaměření, což by v jičínském případě mělo být „Vztah k místu a způsob zprostředkování veřejnosti“ se zvláštním důrazem na realizované projekty ve školách. Na financování konference se z poloviny podílí hostitelské město, z poloviny přímo sdružení historických sídel. To poskytuje maximálně 120 tisíc Kč, Jičín tedy dodá také právě tolik.

Při letošní konferenci ve Valticích byl Jičín několikrát zmíněn během přednáškového cyklu. Zajímavá byla například přednáška o mohutné výstavbě za první republiky, kdy jako modelový příklad sloužil právě Jičín. Přednáška se totiž opírala o velmi zajímavou výstavu Regionálního muzea a galerie v Jičíně, jejímž tématem byly stavby Čeňka Musila. Smyslem konference, jakož i celého Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska je popularizace památek a osvěta o důležitosti jejich renovování a rekonstruování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

10:28 Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

Bezmála čtyři měsíce bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce silnice a chodníků v přerovské místní části…