Jihlava: Dopravní podnik se chystá na velký návrat cestujících

20.05.2021 19:31

Od pondělí 24. května začne DPMJ vypravovat posilové školní trolejbusy, v pondělí 24. května také posílí předprodej jízdenek a na poslední květnovou neděli připravil zážitkové retrojízdy zdarma na trase bývalé linky BI.

Jihlava: Dopravní podnik se chystá na velký návrat cestujících
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Kvůli očekávanému velkému zájmu dětí a studentů o dopravu do školy posílí od pondělí 24. května Dopravní podnik města Jihlavy (DPMJ) trolejbusy C a B, které vyjíždějí kolem půl osmé. V pracovní dny pojedou na lince C místo jednoho dva vozy s odjezdem v 7:30 z výchozí zastávky Horní Kosov až po zastávku Masarykovo náměstí. Stejně tak pojedou dva trolejbusy na lince B s odjezdem v 7:20 z výchozí zastávky Na Dolech po celé trase spoje. V pondělí 24. května DPMJ posílí také personál na předprodeji jízdenek a předplatitelských kupónů. Doporučuje však zájemcům o dobití peněženky využít raději automaty nebo přijít už v pátek.

„Začíná přibývat cestujících, za což jsme moc rádi. Chtěl bych jim i touto cestou poděkovat, že nám zůstávají věrní a pochopili, že cestovat MHD je nejrychlejší, nejlevnější a nejekologičtější způsob přepravy po městě,“ uvedl Radim Rovner, předseda představenstva DPMJ. Podle jeho slov má za sebou jím řízená společnost asi nejhorší rok ve své historii.

V roce 2020 výrazně ubylo přepravených cestujících. Jejich počet klesl o 17% oproti roku 2019. Zároveň s tím klesly i tržby z jízdného o 11,3 mil. Kč. Přesto díky zavedeným úsporným opatřením neskončil podnik ve ztrátě, ale dokázal vygenerovat kladný hospodářský výsledek a vytvořit si rezervu, kterou použije v letošním roce. „Za rok 2020 jsme přepravili 13.294.476 cestujících a díky tvrdým úsporám a čerpání různých státních kompenzací jsme nakonec dosáhli kladného hospodářského výsledku ve výši 4,9 mil Kč,“ doplnil Radim Rovner.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí

Prioritou pro nejbližší období jsou aktivity společnosti zaměřené na návrat cestujících do MHD a také úspěšná modernizace odbavovacího systému. DPMJ čeká i na dodávku nových serverů a programů pro tvorbu jízdních řádů. V oblasti obnovy vozového parku pak DPMJ dokončuje výběrové řízení na nákup nových parciálních trolejbusů s termínem dodání ve druhé polovině roku 2022.

Jako poděkování cestujícím za návrat do MHD připravuje DPMJ na poslední květnovou neděli (30. května 2021) vzpomínku na cestování Jihlavou před více než dvaceti lety. Na trase bývalé linky BI budou všechny zájemce vozit zdarma i přes třicet let staré vozy. Např. trolejbus Škoda 14Tr z roku 1991 nebo jeho o deset let mladší sourozenec Škoda 21Tr z roku 2001. Velkým lákadlem hlavně pro malé cestující bude určitě také maďarský kloubový autobus Ikarus 280 z roku 1988 a také autobus Karosa B 952E z roku 2004.

Děti se mohou také zapojit do soutěže o drobnosti v podobě klíčenek, perníků nebo dárků od Dopravního podniku města Jihlavy. Stačí nakreslit obrázek trolejbusu nebo autobusu MHD Jihlava a odevzdat ho v neděli 30. května 2021 v jednom ze spojů retro linky BI průvodčímu u předních dveří. „Obrázky odměníme a navíc vystavíme na další týdny ve všech nových vozech jihlavské MHD. Pohyb všech linek s obrázky dětí bude možné vyhledávat i v online mapě MHD na adrese www.jihlava.cz/mhd ,“ prozradil předseda představenstva DPMJ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

22:05 Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

Také letos se Prostějované a návštěvníci našeho města mohou těšit na bohatou škálu kulturních aktivi…