Jihlava: Město opraví dům na Masarykově náměstí 21

19.05.2021 18:39

Zůstane zde čajovna i knížky, a navíc v přízemí vznikne hlavní turistické informační centrum. Záměry Brány Jihlavy s domem č. 21 představuje ve videu její ředitel Jakub Deml.

Jihlava: Město opraví dům na Masarykově náměstí 21
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

V přízemí opravovaného domu na Masarykově nám. č. 21 bude kromě tradiční čajovny a knihkupectví také hlavní turistické informační centrum Jihlavy. Odtud budou chodit turisté na prohlídky města, v patrech budou přednáškové, výstavní, koncertní a filmové sály, bude zde sídlit Brána Jihlavy i Centrum dokumentárního filmu a skleněným vyhlídkovým výtahem se bude tady bude jezdit ze suterénní gotiky do podkrovního 21. století.

Jak město informovalo novináře na tiskové konferenci, jde o velmi cenný dům s unikátním architektonickým řešením a vzácnými freskami, který byl necitlivě přestavěn na byty. Příčky i umělé stropy proto přijdou vybourat a dům získá svou původní podobu.

Statutární město Jihlava obdrží na obnovu domu grant z Evropského hospodářského prostoru a Norska (Norské fondy) ve výši 39 milionů korun. Celkové náklady na obnovu domu se odhadují na 80 milionů.

Co všechno v domě bude, přibližuje v příspěvku Jakub Deml, ředitel Brány Jihlavy, příspěvkové organizace města pro kulturu a cestovní ruch (ZDE). Na záběrech je zachycen současný zoufalý stav vnitřních prostor domu, který však bude do roku 2023 opraven k nepoznání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kladno: Brzy se otevřou kruhové objezdy u sportovního gymnázia i ve Velké Dobré

7:04 Kladno: Brzy se otevřou kruhové objezdy u sportovního gymnázia i ve Velké Dobré

Další část infrastruktury spojené s modernizací železniční trati je před dokončením. Okružní křižova…