Jihlava: Lidé bez domova najdou od ledna pomoc v novém centru

20.12.2023 10:23 | Tisková zpráva

Nízkoprahové denní centrum a noclehárna v ulici Čajkovského nabídnou lidem bez domova zázemí k zajištění základních životních potřeb i sociální pomoc.

Jihlava: Lidé bez domova najdou od ledna pomoc v novém centru
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Už 1. ledna se v Jihlavě otevře pro lidi bez domova Nízkoprahové denní centrum a noclehárna. Budova v ulici Čajkovského, která v minulosti sloužila jako azylový dům, prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Lidem nově nabídne zázemí k zajištění základních životních potřeb i sociální pomoc.

Centrum s noclehárnou bude provozovat Středisko křesťanské pomoci (SKP). „K dispozici tu bude 18 lůžek, 3 z nich budou v pokoji v přízemí, kam je bezbariérový přístup. Zbytek postelí bude rozdělen do čtyř pokojů v patře – dva jsou určené pro muže a dva pro ženy,“ uvedl ředitel SKP Jihlava David Chlupáček.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43763 lidí

Za noc klient zaplatí 50 korun s tím, že se bude moci v noclehárně také osprchovat. „Noclehárna se každý den otevře v 19 hodin. Abychom dodržovali po 22. hodině noční klid, bude ideální, když lidé přijdou nejpozději v 21 hodin. Ráno pak budou odcházet v 7 hodin, kdy noclehárnu zavřeme a otevřeme denní centrum,“ řekl k provozu.

Nízkoprahové denní centrum bude poskytovat ambulantní služby a vycházet budou vždy ze zájmů a potřeb klienta. „Vše bude samozřejmě individuální. Pomůžeme klientům například s návštěvou úřadů, vyřizováním osobních dokladů, sociálních dávek, ale v případě potřeby i s navázáním kontaktu s rodinou, s návštěvou lékařů, hledáním práce a podobně. Zatímco noclehárna bude zpoplatněna, služby centra budou zdarma,“ dodal David Chlupáček.

O rekonstrukci domu z 19. století se postarala firma Ekos z Brtnice. „Asi nejnáročnější byly sanace zdiva a odvětrávání podlah v přízemí. Byla tady opravdu velká vlhkost. Umístili jsme do nich proto takzvaná iglú, kterými zvenku proudí pod podlahami vzduch a díky tomu vysouší zdivo, jak vnitřní, tak i obvodové,“ uvedl Michal Noskovič z firmy Ekos z Brtnice. Opravy domu včetně jeho odkoupení vyšly na cca 33 milionů korun, 95 procent způsobilých výdajů pokryla dotace z IROP.

Středisko křesťanské pomoci dostalo také mimořádný příspěvek od statutárního města Jihlavy na obnovu nemovitých kulturních památek nebo jiných objektů na území Městské památkové rezervace (MPR) Jihlava, příp. v ochranném pásmu v MPR Jihlava v roce 2023. Šlo o částku 250 000 korun, která byla použita na vícepráce spojené s obnovou střešní konstrukce a pláště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

22:05 Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

Také letos se Prostějované a návštěvníci našeho města mohou těšit na bohatou škálu kulturních aktivi…