Jihlava: Monitorovací auto zahájilo kontroly parkování

16.01.2024 22:09 | Tisková zpráva

Monitorovací auto, provozované Městkou policií Jihlava, vyrazilo v pondělí 15. ledna na první kontrolní jízdy. Dosud auto pouze vyhodnocovalo obsazenost parkovišť, nově se zaměřuje i na dodržování pravidel parkování.

Jihlava: Monitorovací auto zahájilo kontroly parkování
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Z dosavadních testovacích jízd monitorovacího auta i dohledu strážníků vyplývá, že pravidla dodržuje 85 až 90 procent řidičů, kteří parkují s platným parkovacím oprávněním. Automatizované kontroly se nemusí obávat nikdo, kdo dodržuje pravidla silničního provozu a parkuje „za modrými čarami“ s platným oprávněním. Zhruba jedno procento řidičů pak sice má platné oprávnění, ale pro jinou oblast nebo režim. Na co si tedy dát od ledna větší pozor, aby se řidiči zbytečně nevystavovali riziku pokuty?

Návštěvníci

Při placení mobilní aplikací dejte pozor, zda vám správně funguje geolokace, resp. pokud parkovací oprávnění nepořizujete z auta, zda jste na mapě správně určili místo, na kterém parkujete.

Při placení v parkovacím automatu dejte pozor, na jakém parkovišti parkujete. Důležité je vždy znát a správně do parkomatu zadat oblast a režim parkování. Obé zjistíte ze svislého dopravního značení. Všechny informace jsou také on-line ZDE.

Při zadávání registrační značky dejte pozor na překlepy, např. místo číslice 0 nezadávejte písmeno O, místo číslice 1 nezadávejte písmeno L nebo I apod. Do registrační značky nezadávejte kód státu a nepřipisujte žádná další písmena, číslice, mezery či vzkazy.

Pokud si svým omylem pořídíte parkovací oprávnění pro jinou oblast nebo pro jiný režim parkování, než auto parkuje, či pro jinou registrační značku, bude to považováno za parkování bez platného parkovacího oprávnění a tedy za přestupek.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14420 lidí

Rezidenti a abonenti

Rezidenti a abonenti mohou parkovat ve své oblasti a ve všech sousedních oblastech – princip „květinky“. Do „květinky“ ostatních oblastí nepatří oblast 01 centrum. Parkování mimo oblasti „květinky“ bez návštěvnického parkovacího oprávnění bude opět považováno za přestupek.

Dejte pozor na oranžový návštěvnický režim. V něm mohou rezidenti a abonenti parkovat doposud od 17:00 do 7:00. Od jara to bude o dvě hodiny prodlouženo od 16.00 až do 8:00.

Zákazy stání a zastavení

V centru města je zóna s dopravním omezením - zákazem stání. Stání mimo parkoviště vyznačená modrými vodorovnými pruhy je tedy vždy přestupek a monitorovací vozidlo začne postupně vyhodnocovat i tato porušení pravidel. Auto se zaměří také na nedovolená zastavení na chodnících nebo přechodech, v křižovatkách, ve vjezdech a na dalších místech, kde to je zakázáno obecnou úpravou provozu nebo dopravním značením.

Jak funguje automatizovaná kontrola?

Monitorovací auto projíždí v různé dny a denní doby po předem daných trasách. Každou trasu auto projíždí dvakrát s odstupem alespoň 20 minut. Přestupek na parkovištích bude vyhodnocen u všech aut, která budou při obou průjezdech zjištěna bez platného parkovacího oprávnění. Porušení zákazu stání se rovněž vyhodnocuje na dva průjezdy, pro dokumentaci zákazu zastavení postačí jeden průjezd. K vozidlům, u kterých monitoring nedokáže přečíst registrační značku, bude systém umět přivolat strážníka k vyřešení na místo. Zdokumentovaný přestupek je automaticky zpracován a předán odboru dopravy. Ten zašle výzvu provozovateli vozidla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

16:31 Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

Statutární město Jablonec nad Nisou ocenilo nadané žáky a studenty. Náměstkyně primátora pro oblast …