Jihlava: Nová kanalizace ve Zborné pomůže čistotě vody

28.11.2015 14:48

Symbolickým poklepáním na litinový kryt šachty začala stavba nové kanalizační sítě v Jihlavě - Zborné.

Jihlava: Nová kanalizace ve Zborné pomůže čistotě vody
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Celková délka nové kanalizace na splaškovou odpadní vodu bude bezmála 5,2 kilometru, vznikne ve třech etapách, hotová bude do ledna roku 2017. Náklady na výstavbu včetně tří přečerpávacích stanic budou bezmála 30 milionů korun, celou částku zaplatí město Jihlava.

Nyní jsou splaškové vody na území obce likvidovány pomocí žump, domovních čistíren a septiků s přepady do Zlatého potoka.  „Po vybudování nové kanalizace bude původní síť do potoka odvádět už jen dešťovou vodu. Přínos pro snížení znečištění vody bude zásadní,“ uvedl primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

Odpadní vodu ze Zborné budou tři čerpací stanice odvádět do kanalizačního systému sousedního Pávova, odkud bude voda pokračovat do centrální čistírny v Jihlavě.

Trasy kanalizace povedou převážně ve zpevněných plochách místních komunikací. „Stavba jsme připravili tak, aby byl zachován příjezd do obce vždy některou z přístupových komunikací. Nutností ovšem bude na určitou dobu přemístit konečnou zastávku městské hromadné dopravy bez dalšího omezení. Zajištěn bude i odvoz odpadu,“ ujistil ředitel městské společnosti JVAK, a.s. Jiří Benáček.

Náklady na vybudování splaškové kanalizace ve Zborné budou 29.479.746,91 Kč bez DPH. Z dvanácti uchazečů o zakázku nabídla nejnižší cenu a dodavatelem se stala „Společnost Splašková kanalizace Zborná“ jako sdružení firem PSJ, a.s. a SYNER VHS Vysočina, a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…