Jihlava: Parkování zdarma ve městě už od Velikonoc

26.03.2024 10:23 | Tisková zpráva

Parkování zdarma, rozšíření lokalit s parkovacími zónami, výhody pro zdravotně postižené, víc času pro rezidenty v oranžovém režimu nebo jednosměrně zprůjezdněné Masarykovo náměstí, to jsou hlavní připravované dopravní novinky v Jihlavě.

Jihlava: Parkování zdarma ve městě už od Velikonoc
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Neděle a svátky zdarma

Na parkovištích v oranžovém a fialovém režimu, tedy například na Masarykově náměstí, kolem kina Dukla, na třídě Legionářů nebo u městského nádraží, bude od Velikonoc nově možné v neděli a o svátcích parkovat zdarma.

„Během nedělí zaznamenáváme na těchto parkovištích obsazenost kolem 25 %. Tři čtvrtiny míst jsou tak volná a my je nově nabídneme návštěvníkům k bezplatnému parkování. Jiná situace je v modrém režimu. Ten je i v neděli naplněn na nejméně 80 % a volné parkování v něm není možné, abychom kapacity udrželi pro místní,“ uvedl k první změně primátor města Petr Ryška.

Město také prověřovalo možnosti volného parkování už v sobotu odpoledne. „Z dat monitorovacího auta ale vyplývá, že to není možné, protože vytížení oranžových a fialových parkovišť v sobotu odpoledne je velmi vysoké, v okolí centra města i přes 60 %,“ dodal primátor.

První dvě hodiny zdarma

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41437 lidí

Návštěvníci úřadů, kulturních institucí a sportovišť nově získají dvě hodiny parkování zdarma ve fialovém režimu. Fialový režim je v místech, kde je víc parkovacích míst než potřebují místní obyvatelé a podnikatelé. V současné době například za domem kultury (oblast 03) nebo u hokejbalového hřiště v ulici Karolíny Světlé (oblast 04). „Volné kapacity tady nabídneme návštěvníkům, kteří sem jedou na nákup, za kulturou, na úřad nebo za sportem,“ uvedl primátor.

Pro čerpání dvou hodin zdarma bude nutné standardně získat oprávnění v parkovacím automatu nebo v aplikaci EasyPark. Ty nechají jedno auto parkovat zdarma na dvě hodiny vždy jednou za 24 hodin – a to v každé oblasti, ve které fialový režim je.

Teoreticky tak bude možné bezplatně dopoledne zaparkovat na dvě hodiny u domu kultury a večer jet stejným autem na dvě hodiny na trénink k autobusovému nádraží. Fialové zóny budou na jaře postupně přibývat i v nových oblastech.

Nové oblasti

Systém parkování se letos na jaře rozšíří do nových oblastí 51 Fibichova, 53 Ke Skalce, 54 U Hřbitova a 55 Zborovská. Na podzim je pak výhled dalšího rozšiřování do oblastí kolem nemocnice. Všichni řidiči by tam tak už brzy měli snadněji najít na ulici volné parkovací místo.

Dopravní značení projde i nových oblastech komplexní změnou a zpřehlední se. V ulicích se objeví opatření pro chodce a cyklisty. V nových oblastech navíc budou některé dosud nezpevněné plochy upraveny na parkoviště. Zvýší se tak počet stání, komfort řidičů i úroveň veřejného prostoru. Docházkové vzdálenosti k parkomatům budou v nových oblastech obvykle do 200 metrů. Nové parkomaty se začátkem dubna objeví i v současných oblastech. Navíc probíhají jednání s provozovateli dalších mobilních aplikací a město připravuje návrat SMS parkovného.

Průjezd Masarykovým náměstím

Dopravní změnou, po které volali především podnikatelé z centra města, je zprůjezdnění Masarykova náměstí. To bude od pátku 29. března nově umožněno jednosměrkou vedoucí kolem zásobovacích ramp OD Prior. Auta z dolní části Masarykova náměstí budou moci projet západní stranou náměstí kolem lékárny, restaurace Tři knížata a kolem drogerie Teta na horní náměstí a opustit ho kolem pošty Křížovou ulicí.

Také výjezd dopravní obsluhy z pěší zóny bude snadnější. Město obousměrně zprůjezdní část ulice Benešova kolem parku Gustava Mahera (mezi ulicemi Věžní a Dvořákova). Řidiči vyjíždějící z pěší zóny tak už nebudou muset zpátky přes Palackého ulici, ale budou moci vyjet z Matky Boží přes Věžní a Benešovu přímo do křižovatky u Zverimexu.

Pozor, do pěší zóny smí jen dopravní obsluha, nesmí se tudy jen projíždět. Na dodržování pravidel dohlíží městská policie.

Jak snadno zaparkujete v Jihlavě jako návštěvník nebo turista?

  • Všichni můžete bez obav zaparkovat za modrou čárou na vozovce
  • Pro správnou platbu parkovného je důležité znát oblast a režim, kde parkujete, a správně zadat registrační značku auta
  • Parkovné můžete zaplatit v parkovacím automatu nebo v mobilní aplikaci Easypark. Lístek z automatu není nutné nechávat v autě.
  • Nejvýhodnější pro delší stání je fialový střednědobý režim. Zde se platí maximálně padesátikoruna za 13 hodin parkování.

Podrobnosti najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…