Jihlava: Rekonstrukce kapličky v Heleníně je dokončena

27.10.2014 14:03

Ve středu 29. října v 16.00 slavnostní ukončení rekonstrukce a žehnání kapličky v Jihlavě – Heleníně.

Jihlava: Rekonstrukce kapličky v Heleníně je dokončena
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Ještě donedávna stála téměř zapomenutá a zarostlá v zeleni, nyní je opět ozdobou Helenína, části města Jihlavy. Ve středu 29. října v 16.00 hodin proběhne slavnostní ukončení rekonstrukce kapličky, zpět „do života“ tuto památku uvede a požehná farář Ivan Petr Božik z farnosti U kostela sv. Jakuba. Slavnost proběhne za účasti vedení města Jihlavy, autorů restaurátorských prací a pěveckého sdružení Campanula. K účasti je zvána veřejnost.

Kaplička se v péči restaurátorů proměnila takřka k nepoznání. Po vyřezání náletů je ze silnice na opravenou kapli opět vidět, špinavý a počmáraný objekt je vyčištěný a ošetřený proti povětrnostním vlivům, rozpadlé schodiště je zpět na svém místě, zničené sochy Panny Marie s Ježíškem a andělů jsou opět kompletní.

Restaurátoři museli domodelovat chybějící části postav. „Je to pracné a zdlouhavé jak na manuální práci, tak kvůli vlastnostem materiálů. Ovšem nejvíc práce bylo v poslední fázi. Na první pohled to tak nevypadá, ale na objektu bylo množství malých chyb, drobných prasklin, které bylo potřeba velmi pečlivě ošetřit, aby do stavby nezatékalo a dál ji nedrolil mráz,“ uvedl restaurátor Otakar Marcin, který na místě s malým týmem lidí na zakázku jihlavského magistrátu pracuje. Celkově přišla oprava kapličky jihlavskou radnici asi na 750 tisíc korun. Fotografie z práce na opravě kapličky zde.

Jihlavská radnice v posledních letech nechala zrenovovat více podobných drobnějších památek, například křížek na vrchu Větrník, studánku a sochu na Skalce, boží muka, kříž a kapličku v Kosově, sochu madony s dítětem ve Strojírenské ulici, nebo kříž u dubu v polích u Heroltic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…