Jihlava: Vzpomínka na oběti komunistického režimu

16.06.2017 10:05

Jihlava si připomene památku tří nevinných popravených spoluobčanů - Karla Veselého, Františka Roda a Jana Tučka.

Jihlava: Vzpomínka na oběti komunistického režimu
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Ti byli ve vykonstruovaných komunistických soudních procesech odsouzeni a 17. června 1950 popraveni za činy, které nespáchali.

V pátek 16. června 2016 v 11:30 hodin proběhne v areálu ústředního hřbitova u sochy Zaváté šlépěje vzpomínková akce za účasti zástupců města Jihlavy a dalších organizací. K účasti je zvaná veřejnost.

Ve dnech 7. až 11. února 1950 probíhalo v Jihlavě soudní přelíčení se skupinou bývalých činovníků a členů lidové strany, kteří byli obžalováni z údajného vyzvědačství, sabotáže, nedovoleného ozbrojování, vydávání a rozšiřování protistátních letáků. Do čela jihlavské protistátní skupiny byli postaveni místní členové a bývalí funkcionáři lidové strany, místní brašnář Karel Veselý, obchodník Jan Tuček a truhlář František Rod, všichni byli obžalováni z příprav úkladné vraždy bývalého předsedy jihlavského národního výboru, tedy z trestného činu, který nikdy nespáchali. Tresty, které vynesl generál Matoušek, byly vysoké - tři rozsudky smrti provazem. Byly vykonány 17. června 1950.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…