Jihlava: Zastupitelé hledali úspory v rozpočtu, na sjezdu z přivaděče ale trvají

14.05.2020 12:46

Dvanácté zasedání Zastupitelstva města Jihlavy probíhalo poprvé v historii mimo budovu magistrátu. Kvůli nařízením a opatřením vlády v souvislosti s pandemii se zastupitelé sešli v novém přednáškovém sále Vysoké školy polytechnické.

Jihlava: Zastupitelé hledali úspory v rozpočtu, na sjezdu z přivaděče ale trvají
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Nové místo si jihlavští zastupitelé velmi pochvalovali hlavně kvůli dostatku prostoru u stolů a nenašel se snad nikdo, komu by se nová jihlavská aula nelíbila. „Moc děkujeme Vysoké škole polytechnické za poskytnutí tohoto krásného prostoru!“ zopakovala několikrát primátorka Karolína Koubová a její kolega Marek Hovorka na závěr navrhnul, že by bylo dobré poznávat různá místa v Jihlavě: „Měli bychom se na zasedáních častěji scházet mimo radnici, možná by to mohlo být i pravidlo.“

Zastupitelé diskutovali například i o nutných úsporách v rozpočtu kvůli pandemii. Potřebují ušetřit asi 100 milionů korun. Návrh na úsporu 33 milionů odložením stavby sjezdu z dálničního přivaděče do obchodní zóny na ulici Romana Havelky ale zavrhli. „Deset let se tady o to usilovně snažíme a teď bychom to měli těsně před cílem odložit? To je nepřijatelné!“, rozzlobil se například bývalý primátor Rudolf Chloupek z ČSSD. Také zastupitelé z hnutí ANO jednohlasně podpořili co nejrychlejší zahájení stavby sjezdu z přivaděče. Většina zastupitelů to vnímá jako velice prospěšný krok, který pomůže lidem cestujícím za nákupy a zároveň uleví jiným silnicím v centru.

Zastupitelé se vyslovili také pro stavbu pumptracku v areálu u Českého mlýna a chtějí, aby město co nejdříve znovu požádalo Kraj Vysočina o spolufinancování.

Nezačne se však zatím rekonstruovat ulice Jiřího z Poděbrad. Návrh smlouvy byl z jednání po diskuzi stažen a nehlasovalo se o něm. Záměrem zastupitelů je začít s opravami této ulice co nejdříve, kvůli nevyřešeným sporům o vodohospodářský majetek je ale situace zatím stále velmi složitá. Znovu se o tom má mluvit na červnové schůzi, kdy už by měly být jasnější obrysy dohody mezi Jihlavou a SVAK Jihlavsko.

Po schválení odpuštění nájmu z nebytových prostor v majetku města Jihlavy všem jihlavským podnikatelům poznamenal zastupitel David Beke z ODS, že by se měly této výhody vzdát firmy a obchody, které krize nezasáhla: „Doufám, že to například lékárny nebo další firmy, které nezavřely, ale navzdory krizi naplno vydělávaly, věnují potřebným.“  

Zastupitelstvo rovněž odsouhlasilo poskytnutí daru Nemocnici Jihlava ve výši 150 tisíc korun. Dalších 20 tisíc už dříve schválila poslat do jihlavské nemocnice městská rada. Uvolnit víc peněz ale nebylo v její kompetenci a udělalo to až jihlavské zastupitelstvo.

V tajné volbě zastupitelé schválili také udělení Ceny města Jihlavy. Získají ji grafička a fotografka Eva Bystrianská za originální vizuální styl a grafiku, která dlouhodobě utváří vizuální tvář města, a tanečnice a pedagožka Hana Zudová za celoživotní vynikající práci ve školství a k životnímu jubileu šedesáti roků.

Celý video přenos zastupitelstva můžete navštívit ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

16:31 Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

Statutární město Jablonec nad Nisou ocenilo nadané žáky a studenty. Náměstkyně primátora pro oblast …