Jihlava: Zpevněná plocha letiště je blíž skutečnosti

14.10.2017 10:39

Zástupci města a ministerstva obrany se dohodli na tom, že jihlavské letiště bude vedeno jako tzv. záložní. Letiště tak může být využito při obraně státu, poslouží také záchranářům a hasičům, dál bude k dispozici civilnímu létání jako dosud.

Jihlava: Zpevněná plocha letiště je blíž skutečnosti
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Zásadním způsobem to ovšem mění situaci ve snaze města letiště modernizovat a vybudovat zde zpevněnou startovací a přistávací plochu.

Připravenou stavbu de facto zastavila složitá jednání o získání státních pozemků. „Náklady, které bychom dali jen za výkup pozemků, by ohrozily samotnou výstavbu letiště, ale i další investiční záměry města," vysvětlil primátor Jihlavy Rudolf Chloupek. „Krok ministerstva nás těší. Po dlouhém čase peripetií se našla cesta, která umožní městu pozemky využít zdarma a vrací stavbu plochy do hry,“ dodal primátor.

Stavba? Možná už na konci roku 2018

Představitelé ministerstva i města se shodují, že začátek výstavby je reálný na konci roku 2018, nebo na jaře roku následujícího. Předcházet tomu musí definitivní schválení kroku vládou, následovat bude ministerská administrativa, která zhruba v polovině příštího roku bude schopna pozemky městu uvolnit. „Město už jednou o zhotovitele stavby soutěžilo, jsme v podstatě připraveni. Některé věci je ale nyní potřeba aktualizovat," vyjádřil se náměstek primátora Jaromír Kalina.

„Je to strategické místo v centru kraje Vysočina, jako záložní sloužilo až do 90. let. My jsme vlastně pouze oprášili věc, která zde roky fungovala a díky tomu se nám podařilo získat zbytek pozemků pro účely minimální obrany," sdělil v Jihlavě náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

"Ministerstvo obrany efektivním způsobem rozšíří svojí současnou infrastrukturu pro mimořádné situace. Město Jihlava rozšíří služby pro letecký provoz a získá letiště, které bude mít mnohem širší využití než doposud to travnaté," dodal náměstek ministra.

Velká dopravní letadla v Jihlavě nepřistanou

Jihlavská radnice, ani ministerstvo neusiluje o vybudování letiště pro velká dopravní letadla. „Klademe důraz na vedení leteckých koridorů mimo zástavbu. Letadlo, které startuje nebo přistává na zpevněné ploše, potřebuje mnohem menší dráhu i výkon než na trávě. Je mnohem tišší," uvedl náměstek primátora Radek Popelka k otázce obav obyvatel ze zvýšeného provozu na letišti.

„Našim cílem je umožnit bezpečný celoroční provoz letadel a vrtulníků, která na zdejší letiště létají již dnes a udržet i stávající charakter provozu. To, co je naší snahou, je zvýšení bezpečnosti, snížení negativních dopadů na sousední obce,“ ujistil náměstek ministra Tomáš Kuchta.

„Radnice nehodlá letiště provozovat ani přispívat na provoz. Na provozovatele chceme v budoucnu vypsat výběrové řízení,“ dodal k představě o budoucím fungování letiště primátor Rudolf Chloupek.

Celkové náklady na vybudování zpevněné plochy budou 70 až 80 milionů korun, 30 miliony stavbu podpoří Kraj Vysočina. Podle ministerstva teď nemají civilní letiště se zpevněnou dráhou jen dva kraje, Vysočina a Ústecký kraj.

Henčovské letiště vybudovala armáda v 50. letech minulého století, využívala ho hlavně pro vrtulníky. Ministerstvo obrany má zájem v zemi udržet co nejširší síť záložních letišť. Na Vysočině se kromě jihlavského zajímá také o letiště v Havlíčkově Brodě a nyní nevyužívanou dráhu u obce Kámen na Pelhřimovsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…