Josef Ruszelák převzal Cenu města Zlína

06.04.2018 19:46

V obřadní síni zlínské radnice se konalo slavnostní předání Ceny města Zlína za rok 2017. Z rukou primátora města Zlína Miroslava Adámka ji převzal Josef Ruszelák, kterého na cenu nominovali místní obyvatelé. Z celkem pěti nominovaných odhlasovalo městské zastupitelstvo právě Josefa Ruszeláka. Ocenilo tak jeho celoživotní výtvarnou a ediční činnost a rozsáhlé mnohostranné kulturní aktivity.

Josef Ruszelák převzal Cenu města Zlína
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Od roku 1994 byla Cena města Zlína udělena 36 ženám a mužům a jedné organizaci. Jejím udílením město vyjadřuje hold zlínským osobnostem, jejichž činnost a profese měla a má výrazný přínos pro obohacení všestranného života našeho města. Zároveň jejich dílo Zlín zviditelnilo, a svým významem často překročilo jak jeho hranice, tak většinou i hranice České republiky. Nejinak je to i u nového držitele této ceny Josefa Ruszeláka.

Jeho rodištěm jsou Nětčice u Kroměříže. Raná dětská léta prožil v Těšnovicích, dnes místní část Kroměříže, kde začal v roce 1944 chodit do školy. V této obci mu bylo před třemi lety uděleno Čestné občanství. Rok po druhé světové válce se Josef Ruszelák s rodiči přestěhoval do baťovského domku na zlínskou Zálešnou, a od té doby tady žije a pracuje. V letech 1953–1957 studoval na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti. Po jejím absolutoriu nastoupil do tehdejšího Divadla pracujících, ve kterém působil celých 35 let jako výtvarník propagace. Upravil stovky divadelních programů a plakátů, je také autorem scénických výprav, zejména k pohádkám a pro Divadélko v klubu.

Po otevření nové divadelní budovy v roce 1967 se v prostorách foyeru i Divadélka v klubu staral o pořádání výstav, kterých bylo na osmdesát. Vedle práce pro divadlo graficky upravoval po tři desetiletí městský Kulturní zpravodaj, několik let vedl večerní kurzy kreslení, spolupracoval s režisérem a výtvarníkem Zdeňkem Rozkopalem na jeho animovaném filmu Ten čas a hlavně na legendární výstavě 20 let československého filmu pro děti a mládež.

V 70.–80. letech navrhoval propagační tiskoviny a plakáty pro Muzeum jihovýchodní Moravy a jako milovník hudby spolupracoval s Filharmonií pracujících Gottwaldov (dnes Filharmonie Bohuslava Martinů). Pro Pragokoncert vytvářel vizuální propagaci mezinárodních hudebních festivalů Talentinum, Intertalent a Pražské jaro. V roce 1989 se jako výtvarník podílel na tvorbě novin zlínského Občanského fóra, později na vzniku informačního sborníku Zlín do kapsy.

Od 90. let spolupracoval s Janáčkovou akademií múzických umění v  Brně, Mahenovou činohrou, ilustroval básnické sbírky pro nakladatelství Blok v Brně, Odeon a Čs. spisovatel v Praze. Bohatá je také jeho ediční činnost, na níž se podílel jako grafik, ilustrátor, fotograf, či redaktor. Jedná se o více než dvě desítky titulů.

Josef Ruszelák odešel v roce 1992  z divadla na „volnou nohu“, aby mohl hlavně  malovat. Je především malíř a grafik, který obdivuje stromy a je fascinován živly. Nejdříve zemí, vodou a vzduchem, koncem 90. let ohněm. Soustavněji začal malovat koncem padesátých let, první grafické listy vznikají v roce 1962. První samostatnou výstavu obrazů a grafiky měl ve Zlíně na jaře 1968. Od té doby uskutečnil na 70 samostatných výstav a zúčastnil se více jak stovky kolektivních u nás i v zahraničí (evropských městech, USA, Kanadě, Brazílii...). Jeho obrazy a grafiky jsou zastoupeny v galeriích ve Zlíně, Brně, Ostravě, Hodoníně, ale také v soukromých sbírkách. Doplňují interiéry institucí a veřejných prostor. Výjimkou není ani budova zlínské radnice. Jeho rozměrný Triptych visí v zasedací síni zlínských radních a jeden z jeho Zlínů v kanceláři primátora.

Josef Ruszelák je laureátem několika významných ocenění, mimo jiné: stříbrné medaile evropského Trienále Praha Graphic 94, Ceny ředitele Městského divadla Zlín 2008, nebo ceny 22. ročníku Grafika roku Praha za počítačovou grafiku v roce 2015. Jeho zatím posledním výrazným počinem je vydání autorské knihy Život je za dveřmi, v níž skloubil autobiografické vyprávění a vzpomínky na přátele s důvtipně pointovanými příběhy, úvahami a glosami na pozadí historických fakt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.