Karlovy Vary přivítaly včera hned dvě diplomatické návštěvy

14.08.2015 17:05

Primátor města Karlovy Vary přijal v úterý 13. srpna dvě významné zahraniční návštěvy.

Karlovy Vary přivítaly včera hned dvě diplomatické návštěvy
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Na svou první oficiální návštěvu města přijela velvyslankyně Finska, paní Helena Tuuri, kterou doprovázel Penti Mäkinen, ředitel krajského úřadu finského regionu Jižní Savo.

Velvyslankyně se zajímala o karlovarské lázeňství, společně s ředitelem potvrdili, že i Finsko zažívá mimořádně silný pokles počtu návštěvníků z Ruska, které bylo jako sousední země pro Finsko vždy významným trhem. Primátor projevil zájem o navázání kontaktu s finskými organizacemi cestovního ruchu a informoval hosty, že Karlovy Vary společně s dalšími evropskými lázeňskými městy kandidují na zápis na seznam světového dědictví UNESCO. Zajímal se také o to, jak Finové tráví volný čas a dovolené, a také, nakolik znají nebo se zajímají o Českou republiku.

Ředitel Mäkinen potvrdil, že Finové znají jméno Karlovy Vary především díky festivalu, a společně s velvyslankyní doporučili primátorovi navštívit Midnight Sun Film Festival. Odehrává se v Laponsku ve městě Sodankylä, letos oslavil 30. ročník, a posledních letech si rychle získává obrovskou popularitu nejen mezi Finy, ale i mezi evropskými fanoušky. Nepochybně i proto, že se koná v červnu a za polárním kruhem, takže nad ním prakticky „slunce nezapadá“ – odtud i název, který znamená „Festival půlnočního slunce“.

Velvyslankyně projevila zájem navštívit typický karlovarský lázeňský dům, „ten nejtradičnější, ne ten nejmodernější“. Oba vzácné hosty přijala poté ředitelka Alžbětiných Lázní, MUDr. Stanislava Maulenová, a představila jim jediné městské veřejné lázně, které se v současnosti připravují na rozsáhlou rekonstrukci.

Druhou vzácnou návštěvou byl honorární konzul České republiky v partnerské městě Karlových Varů, izraelském Ejlatu, David Hercky.

Primátorovi jej představil velvyslanec České republiky v Izraeli Ivo Schwarz. Rodina Davida Herckyho má své kořeny v České republice, konkrétně v Liberci. Stal se třetím honorárním konzulem České republiky v Izraeli, kromě velvyslanectví v Tel Avivu má konzuláty v Jeruzalémě, Haifě, a nově i v Ejlatu.

Konzul ocenil aktivní partnerství Karlových Varů a Ejlatu, díky kterému proběhla už celá řada výměnných pobytů. Upřímně jej překvapila informace, že po návštěvě karlovarských potápěčů v Ejlatu se nyní chystá zimní návštěva ejlatských v Karlových Varech, během které chtějí mimo jiné získat certifikát pro potápění pod ledem. „Je to pro ně z hlediska sportovního určitě mimořádně zajímavé, ale nepředpokládám, že to v Ejlatu u Rudého moře, nejteplejšího moře světa, skutečně využijí,“ usmíval se. Primátor dále vzpomenul například vystoupení izraelského souboru na loňském Karlovarském folklorním festivalu, nebo vystoupení pozoruhodné hudební formace Malox z Tel Avivu při letošním zahájení lázeňské sezóny. Konzul s velvyslancem navrhli další možnosti prezentace Karlových Varů v Izraeli, například během chystaného Českého týdne v Izraeli, který by se měl uskutečnit koncem října. Rozhovor se samozřejmě dotknul také cestovního ruchu a lázeňství, kdy primátor konstatoval, že Izrael patří mezi země, ze kterých v posledních letech přijíždí stále více návštěvníků. Konzul přislíbil pomoc při navazování bližšího kontaktu mezi profesionály a organizacemi v cestovním ruchu v Karlových Varech a Ejlatu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín sjednotil výši úplaty za děti v městských mateřských školách

19:27 Zlín sjednotil výši úplaty za děti v městských mateřských školách

Statutární město Zlín stanovilo jednotné měsíční úplaty za pobyt dítěte v mateřských školách zřizova…