Karvinský Zámek Fryštát by nemusel platit za sbírky Larischů

22.04.2012 17:59

Karviná stejně jako jiné památky v Česku by od letoška měla platit za sbírkové předměty z majetku státu. Týká se našeho Zámku Fryštát a šlo by v našem případě asi o dva milióny korun. Rozhodnutí týkající se prakticky všech zápůjček státu učinili minulé vedení misterství kultury.

Karvinský Zámek Fryštát by nemusel platit za sbírky Larischů
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

Dnes k nám do Karviné na pozvání vedení města a úřadu přijela nová ministryně kultury Alena Hanáková, která je změně na „starý způsob“ nakloněna. Jak ale řekla, sama o tom rozhodovat nemůže a pokud by ke změně došlo, měla by se týkat všech památek .  Zámek si ministryně ve společnosti tajemníka Magistrátu města Karviné Romana Nogola dnes prohlédla a líbil se jí.

„Měli jsme dříve se státem dohodu, že my předměty na zámku zhodnotíme – zrestaurovali jsme je za nemalé peníze a pečujeme o ně. Za to nám stát slíbil výpůjčky natrvalo a prakticky bezplatně. Bohužel bývalé vedení ministerstva kultury nám vloni oznámilo, že po nás bude chtít jakési nájemné, rozpočet města by tím přišel až o dva milióny korun ročně a nám to přišlo nefér,“ přiblížil tajemník Magistrátu města Karviné Roman Nogol s tím, že ihned po nástupu nové ministryně kultury Aleny Hanákové požádal o osobní intervenci přímo ji a dnes s ministryní věc přímo u nás znovu probíral. Ministryně přislíbila vyvolat jednání s tím, že nechce, aby vzácné sbírky jen kvůli finanční zátěži skončily zpátky někde v depozitářích a že pokud změna, pak nejspíše plošná.

Zámek Fryštát vystavuje cca ze 60% sbírkové zápůjčky hlavně od státu, jde (s výjimkou českého umění 19. století ze sbírek Národní galerie) hlavně o předměty, které patřívaly především rodu Larisch-Moennichů, což byli poslední majitelé zámku před 2. sv.válkou.

Šárka Swiderová
tisková mluvčí statutárního města Karviné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: karvina.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…