Kladno: Bezpečnostní systémy magistrátu odvrátily kybernetický útok

29.12.2019 12:47

Kladenský magistrát ve středu úspěšně přežil bezpečnostní incident. Jeden ze zaměstnanců otevřel zavirovanou přílohu mailu.

Kladno: Bezpečnostní systémy magistrátu odvrátily kybernetický útok
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Agresivní virus kompletně zašifroval jeho počítač, bezpečnostní systém magistrátní sítě však zablokoval jeho rozšíření do dalších počítačů. "O útoku nás varoval sám bezpečnostní systém, který vyslal informaci o napadení jednoho z počítačů a následně se spustily bezpečnostní scénáře," informoval primátor Kladna Dan Jiránek. V nočních hodinách pak byla obnovena i data postiženého uživatele a bylo potvrzeno, že nedošlo k průniku do dalších vnitřních systémů města.

"Všichni zaměstnanci byli před nebezpečným emailem varováni. Ve většině případů přichází ze zvláštní adresy, jako například v tomto případě christianne.turiano50161@gmx.com, ale zobrazí se jako nějaké jméno, tentokrát Denis Havel," informoval Petr Jorg z Oddělení řízení bezpečnostních rizik Magistrátu města Kladna. K zašifrování magistrátního počítače virem došlo podle něj poprvé za šestnáct let, co na magistrátu působí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…