Kladno: Do participativního rozpočtu zaslali občané 15 návrhů

09.06.2020 21:19

Do 2. ročníku projektu "Společně v Kladně", založeného na principu tzv. participativního rozpočtu, adresovali letos občané Kladna 15 vizí, jak vylepšit veřejný prostor a komunitní život ve městě.

Kladno: Do participativního rozpočtu zaslali občané 15 návrhů
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

„Jsem rád, že se občané Kladna zapojili do participativního rozpočtu i přesto, že na celou společnost dolehla složitá koronavirová situace a lidé měli v uplynulých měsících zcela jiné starosti. Ani ve městě ale nouzový stav nezastavil rozvojové investice, i když kvůli ekonomickým důsledkům pandemie budeme muset delší dobu některé zamýšlené projekty odsouvat do dalších let, až ekonomická krize pomine,“ uvedl primátor Kladna Dan Jiránek s tím, že na občanské návrhy zůstalo i přes nutná úsporná opatření rozpočtu města vyčleněno celkem 3 miliony korun.

Participativní rozpočet (PaRo) je moderní nástroj řízení veřejných financí, který je ukázkou přímé demokracie v praxi. Občané mají možnost navrhovat projekty a následně hlasovat, za které z nich se utratí určené prostředky z rozpočtu města. PaRo umožňuje, aby se občané skutečně přímo zapojili do rozhodování o rozvoji našeho města, vtáhne je do dialogu. Činní spoluobčané, kteří mají své vize pro veřejný prostor, pro správu věcí veřejných, tak mohou pro svůj návrh aktivně něco udělat, přesvědčit sousedy, domluvit se na podpoře. Tím je participativní rozpočtování přínosné i pro oživení komunitních vztahů, plánování a sousedskou diskusi.

„Mezi došlými návrhy jsou například umístění pítek pro ptáky, pouliční hodiny, instalace kulturních panelů, rozhledna na Ronnovce, další zeleň v ulicích či nové hřiště. Rozpočtovaná suma všech patnácti projektů by celkově přesáhla 4 miliony korun,“ informoval primátor.

Široká veřejnost se se všemi návrhy z pera kladenských občanů může seznámit na webu spolecnevkladne.cz. Přes léto bude město posuzovat realizovatelnost jednotlivých projektů. „To především znamená, zda jsou navrženy na pozemku města a realizace je v kompetenci města. Dále, zda je možné je uskutečnit s ohledem na inženýrské sítě, které navrženou lokalitou procházejí, zda nepřesahují daný finanční rámec 500 tisíc korun či nesplňují jiné podmínky," vysvětluje koordinátorka programu "Společně v Kladně" Michaela Müllerová s tím, že nově je letos minimální výše nákladů stanovena na 50 000 korun oproti loňským 30 000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…