Klimkovice digitalizovaly kino, první projekce se odehraje v neděli

15.12.2017 19:47

Mimořádný zájem o filmové projekce se očekává v klimkovickém kině v neděli 17. prosince. Na programu budou hned dvě představení, což čtyřtisícové městečko nepamatuje.

Klimkovice digitalizovaly kino, první projekce se odehraje v neděli
Foto: Klimkovice
Popisek: klimkovické kino

Mimořádný zájem o filmové projekce se očekává v klimkovickém kině v neděli 17. prosince. Na programu budou hned dvě představení, což čtyřtisícové městečko nepamatuje.

„Přesto předpokládáme, že bude plno. Poprvé se totiž bude promítat digitální technikou, která se v kině čerstvě instalovala,“ prozradila pracovnice Městského úřadu Klimkovice Alice Chlebovská.

V 16 hodin bude na programu hit letošních vánoc, český rodinný film Přání k mání, který sbírá samé příznivé recenze. V 18 hodin to bude americká komedie Matky na tahu.

„Užijeme si hlavně to, že budeme v našem kině promítat filmovou novinku. Dosud jsme hráli filmy vždy až s několikaměsíčním zpožděním. Distributoři totiž neumožňují projekci premiérových snímků v systému e-cinema, který jsme měli v našem kině dříve k dispozici,“ vysvětlila Alice Chlebovská.

Digitalizaci klimkovického kina, které slouží městu už 85 let, prováděla firma Cine Servis. Klimkovice tak mají aktuálně stejně vyspělou techniku jako velká multiplexy. Součástí rekonstrukce byla nejen dodávka digitálních přístrojů pro promítací kabinu, ale také nového promítacího plátna firmy Tüchler s výrazně lepší odrazivostí.

„Nové plátno není umístěné napevno, na rozdíl do toho původního je svinovací. To nám umožní větší variabilitu ve vyžívání pódia i pro další kulturní akce,“ doplnila Alice Chlebovská. Nové vybavení kina přišlo na 1,7 milionu korun.

Kvůli výměně plátna se muselo upravovat jeviště, které v nezměněné podobě fungovalo šedesát let. Opravily se omítky i obložení, renovovala se elektroinstalace a podlaha jeviště, měnil se světelný park, nové jsou i závěsy.

„Pro většinu stavebních prací město využilo místní drobné řemeslníky, ale také dobrovolníky a nadšence z řad místních divadelních amatérů. Nejenže jsme si tak zajistili vysokou kvalitu dodaných prací, protože nikdo z domácích by si na našem kině nedovolil odvést jinou než perfektní práci, ale ještě jsme zaměstnali zdejší živnostníky,“ poznamenal starosta Klimkovic Zdeněk Husťák.

Stavení úpravy kina přišly na 250 tisíc korun. Dalších 300 tisíc korun spolkla výměna a doplnění opon včetně pojezdů. Náklady na rekonstrukci kina činily celkem 2,25 milionu korun, z toho 1 milion korun pokryla dotace Státního fondu pro kinematografii, kterou se městu podařilo získat.

Nově opravený objekt se slavnostně představí veřejnosti také na začátku příštího roku. V sobotu 6. ledna se v něm odehraje představení klimkovického amatérského divadla Paměť Klimkovic. „Tahle parta se svými dosavadními úspěchy spolehlivě vyprodá sál. A na vlastní kůži pak otestuje i nové divadelní prostředí,“ poznamenala Alice Chlebovská.

Historická budova kina patří městu. Stavěla se v roce 12932 jako dělnický dům se sálem pro sport, kulturu i společenské akce. V roce 1958 ji město přebudovalo na ve své domě mimořádně moderní kino, po Vesmíru to bylo druhé širokoúhlé kino na Ostravsku. Poprvé se digitalizovalo systémem e-cinema v roce 2011. Technologie sice neodpovídala aktuálním trendům, ale přinejmenším zajistila přechod z celuloidových filmů na digitální. O digitalizaci systémem D-cinema rozhodli klimkovičtí zastupitelé letos v dubnu šestnácti hlasy ze sedmnácti přítomných, jeden zastupitel se zdržel hlasování.

„Cílem bylo poskytnout občanům Klimkovic za přijatelné vstupné filmové vyžití přímo ve městě, aby nemuseli za kvalitní projekcí dojíždět do Ostravy. Důležitou motivací ale byla také snaha zachovat historickou budovu kina,“ uvedl starosta Husťák.

Kino s kapacitou 278 sedadel uvádí zhruba pět filmových představení za měsíc pro veřejnost, ale promítá též pro školy, školky, družiny. Hrají v něm divadla a konají se v něm i další významné městské akce. Cena vstupenky na filmové představení se pohybuje kolem 120 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…