Klimkovice se obávají o osud vily, v níž žila spisovatelka Jarmila Glazarová

26.07.2018 6:31

Představy nového majitele vyděsily zastupitele města Klimkovice natolik, že se rozhodli nabídnout mu architektonickou pomoc, kterou uhradí město.

Klimkovice se obávají o osud vily, v níž žila spisovatelka Jarmila Glazarová
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Vzhledem k informacím, že se v Klimkovicích chystá necitlivá rekonstrukce funkcionalistické vily (viz), v níž žila spisovatelka Jarmila Glazarová, se město Klimkovice, které bohužel vilu nezískalo od soukromých vlastníků do svého majetku, rozhodlo nabídnout architektonickou pomoc. Požadovaná cena 5 milionů korun totiž byla příliš vysoká. Město bylo připraveno nabídnout za vilu 4 miliony korun s vědomím, že oprava zdevastovaného domu přijde na další miliony. V plánu bylo propojit vilu citlivým architektonickým řešením s domovem pro seniory, který je hned přes ulici, a zvýšit tak jeho kapacitu, jež je nedostačující. V jedné z místností navíc měla být pamětní síň nejznámější umělkyně, jejíž jméno se pojí s Klimkovicemi.

Nový majitel už zveřejnil svou představu rekonstrukce domu. "Představy nového majitele vyděsily naše zastupitele natolik, že jsme se rozhodli nabídnout mu architektonickou pomoc, kterou uhradíme. Náš architekt už byl na místě. Zároveň bude město bedlivě hlídat, zda při stavebních úpravách investor dodrží územní plán města," uvedl starosta Zdeněk Husťák.

Podle architektonického návrhu, který původně předložil nový majitel, měly v domě vzniknout čtyři bytové jednotky. To je přitom nemožné, protože územní plán v dané oblasti nepočítá s bytovými domy, povoluje pouze rodinnou zástavbu. V rodinném domě mohou být maximálně tři samostatné bytové jednotky.

"Mrzí nás, že se nám nepodařilo koupit typickou prvorepublikovou vilu, která patřila manželovi Jarmily Glazarové, lékaři Josefovi Podivínskému. Je to architektonicky cenný objekt, čítanková funkcionalistická vila i s takzvanou kajutou na střeše, zimní zahradou a rozsáhlými terasami. Jsem přesvědčen, že město potřebuje zachovat takové stavby, které tvoří jeho genius loci. Jsme historické město a měli bychom to mít na čem ukázat. Navíc jako nejmladší lázeňské město v České republice se chceme mít čím chlubit tuzemským i zahraničním návštěvníkům i lázeňským hostům. Osobně si myslím, že péče o historické objekty by měla být v silné protiváze snahám nasázet kvůli zisku v Klimkovicích nové bytové domy," doplnil starosta Husťák.

Starostovi se podařilo zachránit alespoň sprchu, kterou měla Jarmila Glazarová instalovanou na terase, aby se mohla osprchovat, když se tam opalovala. "Už ji máme uloženou na městském úřadu," prozradil starosta.

Podle čerstvé informace, kterou město Klimkovice obdrželo od Národního památkového ústavu v Ostravě, je aktuálně vila navržena na kulturní památku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…